Premiebefrielseförsäkring – lite otippat inlägg såhär mitt bland restipsen :)

Ikväll var jag själv med barnen på kvällen och efter nattning och saga låg jag och tänkte att ikväll ska jag ta lite glass och passa på att se ett avsnitt av Orange Is the New Black (en serie jag och min man inte tittar på tillsammans). Sen tänkte jag såklart på annat jag borde göra, men strunt samma, inte ikväll. Men vad händer sen när jag väl halvsovandes masar mig från äldsta dotterns rum? Oj orkidéerna. De måste jag sätta i vatten. Jag borde verkligen sätta på den där maskinen så jag har en ren bh imorrn. Vänta, är det inte dax att höra av sig till banken om att vår ränterabatt snart ska förnyas? Och så skulle jag vilja testa sats online-träning som ingår i medlemskapet. Eller den nya boken som ligger och väntar. Sparar den till tunnelbanan. Check. Ok, var va jag nu igen. Det röda pensionskuvertet, ska jag kanske öppna det nu ändå? Ja, jag gjorde det och som jag hade kunnat räkna ut hopar sig nu frågetecknen. Och så blir kvällen inte alls som jag tänkt mig. För jag lär mig aldrig att det inte går att göra mer än en sak per kväll. Det gäller liksom att välja en grej. Käka glass och kolla på tv-serie, få koll på pensionen, hm, hur ska jag väga dessa val? När jag nu ändå sitter här med datorn och har undersökt min pension och ganska så mycket känner att jag ifrågasätter mitt val, tänker jag passa på att skriva om något jag har tänkt tipsa om och som faktiskt är en vettig grej att göra, nämligen att skriva om Premiebefrielseförsäkring. Jag hade aldrig hört talas om det förut, förrän jag googlade på försäkringar i ett helt annat syfte (tvättmaskinen hade gått sönder) och stötte på en artikel i DN med rubriken: Försäkringarna som flest glömmer. Där står att läsa att de flesta som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas av försäkringen Premiebefrielseförsäkring. När jag söker vidare efter info hos Collectum och Unionen börjar jag förstå att det spelar roll om man har ITP1 eller ITP2 för att få pengar inbetalda till sin tjänstepension under föräldraledighet. Om man som jag är född 1978 eller tidigare har man ITP2 (även här finns undantag). När jag läste vidare på Unionens hemsida får jag bekräftat att ”Om du tillhör tjänstepensionen ITP1 får du dina pensionspremier inbetalda via en premiebefrielseförsäkring……”. ”Tillhör du tjänstepensionen ITP2, är det vanligt att företaget fortsätter att betala till din ålderspension under elva månader. Både Svenskt Näringsliv och PTK rekommenderar att företaget fortsätter betala upp till elva månader av föräldraledighet.” Men hur vanligt är det? Det skrivs mycket om att tiden man är föräldraledig får stor inverkan på pensionen. När man totalt sett förhoppningsvis kommer arbeta många år, hur kan det/de här året/åren spela så stor roll?? Jag förstår verkligen inte. Tack och lov har jag nu när jag har satt mig in lite i detta pensionsträsk fått bekräftat att jag har fått inbetalningar till min tjänstepension när jag nu senast var föräldraledig. Så jag kan andas ut en stund iaf. 🙂

Även föräldralön skiljer sig mycket mellan arbetsgivare. Allt från att man får under hela perioden man är hemma, till att man inte får någonting. MEN, jag måste avsluta med att dela med mig av något som jag alltid brukar göra när jag känner mig upprörd över liknande eller tex. något med försäkringskassan eller annat pengar-barn-relaterat. Jag läser denna artikel som jag har satt upp på insidan av ett köksskåp: Tuffa villkor för föräldrar i USA. Det är bra att påminna sig själv ibland om hur bra vi har det. Det bidde ingen glass, men nu ska jag iaf käka lite choklad.

Bra länkar:

http://www.unionen.se/rad-och-stod/pensionsinbetalningar-under-foraldraledighet

https://www.collectum.se/sv/Foretag/Sa-administrerar-ni-ITP/Rapportera-andringar-for-anstallda/Foraldraledighet/

https://www.collectum.se/sv/Privat/ITP/ITP-1-och-ITP-2/

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.