Bröllopsresa till Santa Teresa di Gallura på Sardinien

För tre år sedan omkring denna tid i juli åkte jag och min man på bröllopsresa till Sardinien. Eftersom vår dotter då var två år ville vi inte vara borta så länge, så det blev 4 underbara dagar, varav tre i Santa Teresa di Gallura på Sardiniens nordligaste spets.

Alghero

Vi flög till Alghero på nordvästra Sardinien. Vi bodde en natt på San Francesco Hotel. Ett hotell som komiskt nog för en bröllopsresa, tidigare varit ett kloster. 🙂 Men det är ett speciellt hotell som passade bra för en landnings-natt.

San Francesco Hotel i Alghero på Sardinien

Vår enda kväll i Alghero hittade vi via tips till restaurang Mabrouk och bättre val kunde vi inte ha gjort. I ett restaurang-besök fick vi en smak av allt som man bör passa på att äta om man är på Sardinien. Restaurangen känns enkel och genuin och för 40 euro får man en färdig meny och en karaff med vin som fylls på hela kvällen. Ett tips är att inte slicka första tallrikarna för när du tror att det närmar sig de sista rätterna har tallrikarna bara börjat komma.

Santa Teresa di Gallura

I Santa Teresa bodde vi på ett underbart bed and breakfast Domus de Janas – där ägarna gav hundra procent på att ge tips om bra stränder och restauranger. Och tipsen de gav var verkligen bra och vi körde på dem helt och hållet. De hjälpte t.o.m. till att ringa och boka restaurang åt oss. Huset ligger mitt i stan precis vid torget och högst upp finns två takterrasser dit man kan ta sin frukost eller ta med sig vin och ost eller vad man nu önskar och njuta utsikten.

Utsikt från bed & breakfast i Sardinien

The Longosardo Spanish Tower (Torre di Longosardo)

The Longosardo Spanish Tower är ett spanskt vaktorn från 1500-talet.Tornet var öppet när vi var där och för en liten slant kunde man gå in och se fotoutställningar och annan konst och hantverk. Högst upp i tornet bjöds på vin och ost och 360-graders vy över staden.

Longosardo Spanish Tower i Santa Teresa på Sardinien

Utsikt från Longosardo Spanish Tower i Santa Teresa på Sardinien

Utsikt från Longosardo Spanish Tower i Santa Teresa på Sardinien

Vi badade inte så mycket på stranden som syns i bakgrunden på en av bilderna ovan, utan badade mest från klipporna, efter tips från ägarna till b&b:et. Vi fick leta oss fram till en liten stig, nära muren vid vakttornet, för att ta oss till vår klipp-bad-spot. Väl framme fick vi ha klipporna för oss själva. Och vattnet var fantastiskt.

Vi åt bra under hela resan men en kväll ville vi ha det där lilla extra och efter tips igen från b&b:et gick vi till Restaurant S’Andira. Denna restaurang var magisk! Precis så som man önskar om man vill slå på stort på en bröllopsresa. När vi bokade uppmanades vi att komma tidigt så att vi först kunde sitta vid bord utanför restaurangen och njuta av solnedgången och utsikten, för att sedan guidas vidare till restaurangens uteservering i trädgården. Läs mer om restaurangen här.

Restaurant S'Andira i Santa Teresa di Gallura på Sardinien

Capo Testa

Jag förstår inte varför vi inte har några bilder alls från vår dag på Capo Testa, en udde väster om Santa Teresa med vackra vita granitblock, som är väl värt ett besök. Vi hade väl annat för oss, men det är verkligen ett picturesque ställe. De finaste badställena här är en bit bort från de lite längre strandremsorna. Om man går en bit hittar man mindre delar av stranden där många satt och solbadade i det alldeles perfekt turkosa vattnet. Vi kombinerade badandet med en liten promenad för att leta efter romerska kolonner på havsbotten. Graniten som finns här användes till kolonnerna i Pantheon i rom och katedralen i Pisa!

Vi var supernöjda med denna resa och har pratat om att åka tillbaka och stanna lite längre med barnen och kanske hyra ett hus. Jag längtar också efter att åka bort själv med min man snart igen. Jag skulle särskilt gärna vilja visa honom ”mitt” New York. Jag har bott där i flera år och min man har varit där ett par gånger men vi har aldrig varit där tillsammans. Så många resor jag vill göra bara…

 

2 thoughts on “Bröllopsresa till Santa Teresa di Gallura på Sardinien

  1. Vilket härligt ställe det ser ut att vara, har dock aldrig varit längre ner i Italien än Rom men det kanske måste bli ändring på det.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.