Big Cypress National Preserve med små barn

Jag älskar verkligen USA:s nationalparker. Sedan jag var 16 år och gjorde mina första besök i nationalparker som Mesa Verde, Vermilion Cliffs, Grand Canyon, Monument Valley och Death Valley har mitt intresse för dem aldrig falnat. För mig är USA främst ett favoritresmål på grund av den imponerande naturen. Idag var det dags för ett besök på Big Cypress National Preserve.

Det var en lite annorlunda upplevelse jämfört med mina tidigare parkbesök eftersom det var första gången jag skulle göra besöket lyckat för både ett spädbarn och ett förskolebarn. Dessutom var fokus denna gång på djur istället för bergsformationer. 🙂

Vi var dock inte särskilt förberedda för detta besök, mestadels eftersom vi utgick från Marco Island, vilket är ganska nära. Så vi hoppade bara in i bilen och körde iväg. San Marco Rd till väg 41 mot Miami. Vägarna omgavs av vatten och våtmarker på båda sidor, och här och där stod människor och fiskade längs vägen. Närmare Everglades National Park syntes alligatorerna tydligt längs vägen. Vi stannade vid det första bästa besökscentret, Big Cypress Swamp Welcome Center, för att få lite information och tips. Vi fick den vanliga kartan och mannen bakom disken började markera potentiella stopp och stigar. Jag försökte förklara att vi reste med två små barn och ville ha tips för ett kortare besök, men han fortsatte med sitt vanliga prat. Tyvärr. De som arbetar i dessa parker brukar imponera mer. Hur som helst, nästa stopp längs vägen var H.P. Williams Roadside Park, där man kan se fåglar, sköldpaddor och kanske alligatorer. (Det finns nästan inga krokodiler i Florida. Här handlar det om alligatorer) För att vara säker på att se alligatorer verkade det som att vi skulle behöva åka lite längre. Men vi bestämde oss för att chansa på det första bästa stoppet ändå.

Men först, mat. Som vanligt hade tiden gått, så jag gick tillbaka in och frågade om matställen. Inga i parken (som är stor), och tipset var att åka tillbaka till Everglades City, den sista utposten typ. När vi väl var där hittade vi ett ställe som verkade trevligt. The Oyster House Restaurant är överdådigt dekorerat med uppstoppade djur och andra prydnadsföremål. Vi beställde färsk fisk och var för andra gången på denna resa överlyckliga över vårt val. Det var så gott, en grouper med mango-, melon- och ananassalsa. Och dottern, som har varit kräsen med maten på sistone, åt och åt och pratade om hur god maten var!

När vi var på väg igen, förbi besökscentret igen, och titta, där ligger en restaurang. Jaha, men han sa ju det. Och det står ju i broschyren. Men vad spelar det för roll när vi precis hade ätit så gott. För andra som planerar att besöka området finns det alltså en restaurang en bit in i parken.

Väl framme vid första stoppet ser jag en alligator direkt. Det finns en liten promenadstig precis vid vägen där vi gick omkring och stannade för att titta på alligatorer som ibland simmade riktigt nära. Det är så häftigt att se dessa djur på så nära håll i det vilda. Det var nästan meditativt att se dessa djur ligga stilla för att sedan långsamt glida fram, rakt mot oss. Och när vi tittade noga under vattnet såg vi även sköldpaddor. Det blev ett lyckat besök som gav mersmak, så planen är att åka dit igen och ta med matsäck för att ge oss ut på en liten stig lite längre bort. Så det kommer mer!