Sista dagen på Marco Island

Det var vår sista dag på Tigertail Beach här på Marco Island, och jag hade precis uttalat min önskan att hitta en sand dollar innan vi lämnade. Min man, under hans fiskeutflykt, lyckades dra upp en vacker sand dollar och gav den till mig. Dottern blev lite besviken över att inte få den, men ibland måste även vuxna vara snälla mot varandra.

Sand dollar är något speciellt här och är nästan symboliskt för ön, ofta omnämnda i texter och till och med tillgängliga som smycken i lokala butiker. Även om jag sett seriösa snäckletare komma tillbaka från stranden med flera sand dollars, känns det alltid som något särskilt när man hittar dem själv. Särskilt på en strand som kallas Sand Dollar Island eller Sand Dollar Spit, den nordligaste delen av Tigertail Beach.

Min kärlek för denna del av stranden gick igenom olika faser – från att älska den till att tycka att den var för besvärlig att nå och sedan till slut att inse att det är en unik plats som jag verkligen uppskattar. Denna vilda strand gömmer sig på en ö full av beachfront condos och välskötta förortsvillor. Den officiella benämningen för denna del av stranden är Big Marco Pass Critical Wildlife Area och är ett skyddat område för de fåglar som bebor området.

Att nå denna del av stranden kräver ibland att vada över i det rödmarkerade området på kartan för att snabbt ta sig dit (där lagunen börjar och sandremsan tar slut). Det är dock inte för alla. Vattnet kan vara midjehögt vid vissa tidpunkter på dagen, och botten är ganska ”yucku”, där man sjunker ner lite med läskiga växter som kittlar benen. Detta område bildar en liten lagun mellan land och strand.

Vi har sett flest fåglar precis där vi har vadat över. På vägen över till stranden har vi observerat krabbor i överflöd. Bilden jag fångade, stressad av väntande personer bakom oss, visar ett exempel som inte riktigt fångar hur det kan se ut när det verkligen är många krabbor på vägen. Bilden kan inte heller överföra det rasslande ljudet när krabborna skyndar sig att gömma sig i buskarna när vi närmar oss.

När vi kommit till stranden kan man fortsätta att gå norrut, även om det inte går att följa stranden hela vägen. Man måste ibland gå in i mangroveträsket. Det finns en smal stig längs vattnet som känns som ett äventyr att följa. Vissa delar av stigen är täckta av tät mangrove på båda sidor.

Nästa inlägg kommer att vara från Eleuthera, Bahamas! Ser fram emot att dela den upplevelsen med er.