Bästa solskydds-kläderna eller rättare sagt, det bästa med dessa plagg

Jag tänkte inte skriva detta inlägg först då det känns lite överflödigt när det nästan är standard att skriva om barnens badkläder, solskyddskläder eller uv-skydds-kläder (vad man nu kallar dem) i inlägg om restips. Men nu gör jag det ändå. Mer som en eloge till solkläder överhuvudtaget och vad som kan vara bra att tänka på, så inte om vilka märken som är bra/bäst (snyggast känns inte viktigt).

Solhatt och uv-kläder för barn

Solkeps och uv-kläder för barn

Jag älskar solkläder till barnen då de skänker mig sinnesfrid. Och för att det då går att minimera eller helt utesluta solkrämsanvändandet. Jag är själv mörkhårig med väldigt ljus hy och har bränt mig otaliga gånger och även som barn, så jag hör till skaran som nojar en hel del när mina barn är i solen. Möjligen har jag överdrivit något när vi kom hem efter sex veckors resa med barn som det inte alls gick att se på att de hade varit på solsemester.

Mitt första tips är att passa på att köpa när kläderna finns på rea. T.ex. Polarn O. Pyret brukar ha rejäla reor på sina uv-kläder samtidigt som de fått in nya i butik, där enda skillnaderna är färgkombinationerna. Jag har alltid undrat vem som köper de som är till fullpris då.

Köp fler uppsättningar för att kunna byta till torra! Det är inte skönt att hänga omkring för länge med blöta badkläder och solhattar. Och om resmålet är på en plats med fuktigt klimat kan det vara bra att försöka passa på att torka kläderna i solen. Vi har vaknat upp många mornar till blöta badkläder som hängt på tork hela natten.

Till barn som kryper och som är så små att även mindre mängder solkräm känns inaktuellt; köp långärmade tröjor och långbyxor i uv-badkläder-varianten. Inget smörjande och en klar minskning av mängden sand i blöjan. 🙂 Till min äldre dotter köpte vi ett par uppsättningar badshorts, även lite längre varianter som nästan går ner till knäna, typ surf-shorts. Många surf-märken har mkt badkläder för barn. Till skillnad från tjejvarianten av badbyxor täcker de rumpan, men är skönare för ett äldre barn än långbent.

Solglasögon! När man t.o.m. själv känner hur det knappt går att titta utan att kisa så man nästan blundar för att solen är så stark känns det högprioriterat att få på barnen solglasögon. Men att få minstingen att ha ett par på sig var dock en omöjlighet tills vi hittade ett par fantastiska solglasögon med kardborreband som gick att fästa runt huvudet. Efter lite debackel accepterades dem. Vi köpte dem på Publix, som är en vanlig mataffärskedja i Florida.

Vad gäller solhatt har jag försökt hitta de som skuggar ansiktet bäst och de som även funkar att ha på sig i vattnet, dvs. de som känns ok att ha på sig även när de är blöta. Det som har funkat klart bäst på vår 4-5-åring har varit en variant med stora brätten och med snöre som sitter över brättet och som kan dras åt för att anpassa storleken. Till min då ettåring på bilden ovan föredrog jag kepsvarianten med tyg baktill. Just denna är lite otippat från Liberos poängshop av alla ställen och den var så bra för att den var i ett lite tunnare material, inte i det lite tjockare uv-badklädsmaterialet som finns att köpa lite varstans. Jag varvade den med en klassisk hatt med brätten, men den varianten passar bättre på torra land. Med solhattar har jag köpt både de som utlovar uv-skydd och de utan, men båda varianterna har skyddat lika bra tycker jag.

Solhatt för barn

Och på stränder med mycket snäckor är det skönt med badskor. Läs mer om det i tidigare inlägg här.

Badskor till barn

 

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.