Vackra Enskär i Stockholms ytterskärgård‏ – och om att byta landställe

Vårt före detta landställe på Enskär i Stockholms ytterskärgård är vackert, kargt, unikt, och mycket mycket mer, men det var inte det perfekta landstället för oss; mamma, jag och brorsan med familjer. Att sälja var ett beslut som fick växa fram och det var inte ett lätt beslut. Men väl gjort känns det som rätt val.

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär ligger söder om Rödlöga och tillhör Rödlöga Skärgård och är ett så kallat utskärsställe med utpost mot havet. Det finns bara tre hus på ön. För att komma dit tog vi bussen till Skeppsbron för att åka vidare med båtarna Sjögull eller Sjöbris till Rödlöga. Den båtresan tar 4 timmar. Väl framme gick vi för att komma till vår egen lilla båt för att åka vidare den sista biten till Enskär. Intill Rödlöga är havet ofta stilla, men från kanalen mellan Rödlöga och Västerö och framförallt när man kommer ut från kanalen är det mer oskyddat. Där började havet kändes det som, ofta blåsigt och båten hoppade fram på vågorna och vi kom ofta fram blöta av salta stänk, eller snarare översköljda av vatten. Men väl där. Känslan när man var framme efter den långa resan. Lukten av hav, tång, båtbensin, brasa, enbär. Fiskmåsarnas skrik, allt det salta, vinden, enkelheten, avskildheten. Att kunna bada helt ogenerat och sola på släta klippor. Det var underbart.

Enskär i Stockholms skargard

Efter ett års letande har vi nu hittat ett nytt ställe utanför Strängnäs, precis vid Mälaren. Hit kan jag mycket enklare åka själv med barnen, min mamma kan åka ut själv med barnbarnen och det är mycket enklare att bjuda ut vänner. Vi bytte hav mot sjö. Och kånkande med packning, buss, båt…. mot en dryg timmes körning till ett ställe där vi kan vara året runt om vi vill. Vi har inga kopplingar till Strängnäs, men det är sånt man får skapa tänker jag. För mina barn kommer detta vara stället de har varit på sedan de var små.  Och Enskär försvinner ju inte, bara för att det inte är vårt längre.

Men när jag cyklar till jobbet och ser Sjögull och Sjöbris, känner jag nåt, inte saknad, utan jag får en härlig känsla och blir påmind om allt det där som jag älskar; ljudet av vågor och bara släta klippor. Detta inlägg handlar främst om Enskär. Så nog med text. Här kommer bilder och jag har inte lyckats begränsa mig alls i mitt urval 🙂

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard

Hejdå Enskär.

Enskär i Stockholms skargard

Enskär i Stockholms skargard    Enskär i Stockholms skargard

Nya stället har det första året inneburit en hel del jobb och inte varit den avkoppling som tänkt, men förhoppningsvis är nu de stora fixgrejerna gjorda. Nu väntar gräsmattelek med kubb och fotboll, cykelturer, badande på sandstrand och båtåkande i stilla sjö och mycket mycket mer!

2 thoughts on “Vackra Enskär i Stockholms ytterskärgård‏ – och om att byta landställe

  1. Väldigt fina bilder från Enskär 👍 Är ju väldigt fint på nya stället också, fast jag är ”såld” på Rödlöga (=speciellt)Roligt läsa din blogg ☺Lycka till 🍀

    1. Tack Annika! Ja visst är det vackert på Enskär. Men jag är mer såld på Vadholm 🙂 Vi spenderade just en underbar midsommarhelg där och jag ser fram emot att vara lite mer där i sommar. Så det kommer nog lite bilder därifrån också snart.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.