Min sommar i Sverige

Jag läste precis Daniels inlägg på dryden.se om Favoritställen och sommarkänslor där han inspirerats av ett inlägg av Lisa på Livet från den ljusa sidan och gjort en copy-paste på några frågor om sommarkänslor, destinationer och smultronställen som jag också hakar på att svara på. Superkul om någon mer vill skriva och berätta om sin sommar. Kommentera gärna nedan 🙂

På vilka platser spenderar du din sommar?

Denna sommar är det på min mans familjs släktgård i Dalarna och på min familjs nyköpta landställe utanför Strängnäs. Barndomens somrar och fram till förra året har de delvis spenderats i Stockholms skärgård på Enskär. Förra sommaren sålde vi vårt ställe där och jag har skrivit mitt hejdå till Enskär här.

Vi hade tankar om och var bra sugna på att fortsätta senaste somrarnas lyckokast med en avstickare till Gotland. Jag skrev en lista här om de ställen där som jag längtade tillbaka till. Min fråga då var oxå om det gick att få tag på boende bara några veckor innan och då såg det ändå ut som att det kunde vara möjligt men eftersom vi velade så, verkade det till slut omöjligt. I slutändan fick vi dock ett sista minuten tips om ett ledigt boende som verkade bra, men valde ändå att köra en sväng till Dalarna igen. Vi sparar några kronor till eventuell resa i vinter och vi kände båda att vi mer än nånsin har behov av att ladda batterierna. Och det vet vi att vi gör i Mångberg. Har skrivit om det Dalarna jag har kommit att älska här, här och här.

Hur länge är du ledig i sommar?

4 veckor. Min man är fortfarande föräldraledig en månad till efter att min semester är slut så på det sättet blir det lite mjukstart i.o.m. att han då också kommer skola in vår minsting på förskolan. Det är en sån skön period att jobba när den andra är föräldraledig. Veckan innan min semester var jag själv kvar i stan en vecka och det var som att ha lite småsemester.

Hur länge vill du helst vara ledig?

Minst fyra veckor på sommaren. Svårt med mer p.g.a. jobbet och så vill jag ha lite längre ledighet kring jul då vi ofta reser lite längre.

På vilken plats är sommaren allra bäst?

På nåt av respektive familjs landställen. Vi kör ofta på kvällen (p.g.a. att barnen hatar att åka bil och kan sova då) och att kliva ur bilen och mötas av den friska kvällsluften och sätta ner fötterna i gräset är så avslappnande. På ett bra landställe ska axlarna bara sjunka ner nån decimeter när man kommer fram. Och så gillar jag att vara någonstans där man kan strunta i att borsta håret nån dag, eller två.

Föredrar du Sverige eller utlandet på sommaren?

Jag älskar svensk sommar när sommaren är bra. Lagom varmt och de ljusa kvällarna som gör att man sitter ute länge och även badar på kvällarna. Och så bad, bärplock, grillning och loppisar, m.m. m.m.

Lite bilder från nya stället på Vadholm i Strängnäs. På stigen genom ett hallon-paradis på väg till bryggan för lite bad.

Hallonstig på väg till bryggan på Vadholm

Bad från bryggan med den oerhört populära hajfenan (swinfin). Vår precis fyllda femåring lärde sig simma utan hjälpmedel denna sommar och jag tror det är mycket tack vare denna fena.

Bad från bryggan med swimfin på Vadholm i Södermanland

En av många vackra sommarkvällar.

Solnedgång i Strängnäs

Vilket är ditt favoritland att åka till på sommaren, utöver Sverige?

Får lov att välja två platser här. Sardinien och Barcelona.

Varför just det landet?

Sardinien för att minnena från bröllopsresan dit (som jag skrivit om här) är så bra och för att jag gärna skulle vilja åka dit igen en lite längre period. Kanske hyra ett hus tillsammans med vänner. Och Barcelona för att man där kan få den perfekta kombinationen av strandhäng, stad, konst och kultur.

Om du åker utomlands – när i tiden föredrar du att göra det; i början eller slutet av semestern?

Början. Hatar när semesterdagar bara mystiskt försvinner och slukas upp av allmänt fix.

Spontant eller välplanerat – hur föredrar du att förbereda sommaren?

Jag gillar att ha första veckan planerad av samma anledning som ovan. Men det är skönt att kunna ta det lite som det kommer också, särskilt vad gäller hur länge man ska stanna nånstans så man kan förlänga och förkorta vistelser som man känner. Eller åka nån helt annanstans än man tänkt.

Ser du mest fram emot upplevelser eller avkoppling under sommarsemestern?

Just nu i livet är det avkopplingen från hämta-lämna racet, men egentligen föredrar jag en kombination.

Vilket ställe är ditt bästa smultronställe i staden du bor?

Nyckelviken i Nacka. Dit åker vi året runt. Vackra promenadstigar, bad på sommaren, djur och bra fik.

Vilken är din favoritmat på sommaren?

Jag grillar helst. Gärna fisk och räkor och hemmagjorda vegoburgare och smarriga tillbehör. Foliepaket med fetaost med chili är en av favoriterna. Och denna sommar har vi grillat Quesadillas med päron och ädelost i. Mums! Bästa bloggen med recept på riktigt schysst vegomat är Jävligt gott. Vi köpte hans (Gustav Johansson) grillbok inför denna sommar och jag kan varmt rekommendera den.

Vilken dryck gillar du bäst på sommaren?

Vin, öl och bubbel beroende på väder, tillfälle och maträtt. Jag vill inte vara utan ett kallt glas vitt vin en fin sommarkväll.

Tränar du / rör på dig mer eller mindre under sommaren?

Det blir nog lite mindre. När jag jobbar cyklar jag fram och tillbaks till jobbet, så det blir nån dryg timme sammanlagt och så tränar jag styrka några luncher i veckan. Men jag tycker om att springa (eller snarare jogga) utomhus på sommaren. Det är ingen skön känsla att dega ihop fullständigt under semestern men jag har inget träningschema som ett måste. I Dalarna har vi inte rinnande vatten så där blir det också att man vill springa för att bli varm och även lite tvingad att hoppa i dammen för att tvätta sig.

Längs springvägarna i Dalarna

Springa i skogen i Dalarna

och på Vadholm.

Blommor vid vägkanten på Vadholm

Vilket är bäst – att njuta tidiga morgnar eller att avsluta kvällen sent?

Som småbarnsförälder blir det sena kvällar för att få lite tid utan barnen. Och så är ju sommarkvällar i Sverige underbara också. Men nu under semestern när vi är två hemma är det en riktig lyx att få sova ut varannan morgon. Annars är det 6-snåret som gäller. Och tidiga mornar när ingen har vaknat är inte helt fel det heller. Om det har varit kyligt har vi tänt en tidig brasa och har det varit varmt har vi ätit frukost ute medan det fortfarande är lugnt och stilla runtikring.

Har du någon resa inplanerad efter sommaren?

Håller fortfarande på och filar på vinter-rese-planerna. Börjar bli lite brådis att boka känner jag. Återkommer.

2 thoughts on “Min sommar i Sverige

  1. Jag har också svårt för när dagarna bara försvinner med ”allmänt fix”. Är ingen allmän fixare så sett även om det är skönt när småsaker som drällt för länge blir åtgärdade. Men kanske inte på semesterveckorna.

    Kul att du hakade på! 🙂

    1. Precis, och jag har lyckats hålla mig till min devis denna gången 🙂 Inget småfix har det blivit, förutom lite tvätt i mellanlandningarna hemma.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.