Vilka öar ingår i Kykladerna?

En av mina nya favoritresmål att besöka är någon av öarna i den grekiska ö-gruppen Kykladerna. Önskar du, precis som jag gjorde i somras, att få uppleva en härlig solsemester vid det faktiska medelhavet – då är Kykladerna definitivt något för dig!

kykladerna
(Bild från Vagabond)

Ö-gruppen Kykladerna

Denna vackra ö-grupp tillhör Grekland och ligger i närheten av Naxos, vilket Expressen beskriver. Då öarna ligger nära varandra så är det enkelt att ta sig emellan dem – kanske genom en ö- eller båtluff? Jag valde nämligen att göra en sådan “luffar-resa” när jag besökte Kykladerna i somras, vilket jag varmt rekommenderar.

Vilka öar ingår i Kykladerna?

örarna i kykladerna
(Bild från Den sökande turisten)

Det finns ungefär 220 öar som ingår i den grekiska ö-gruppen Kykladerna. Expressen förklarar vidare att du hittar Kykladerna sydost om  fastlandet och i det Egeiska havet. Av dessa 220 öar som ingår i ö-gruppen så finns det några öar som är mest välkända och största till ytan, två exempel är Mykonos och Santorini.    

Vidare förklarar Kalimera Grekland att i ö-gruppen Kykladerna är 24 av öarna bebodda, medan resterande inte är det. En lista över dessa 24 bebodda öarna i Kykladerna (alfabetisk ordning) finns nedan, vilken är hämtad från Dave’s Travel Pages.

Kykladernas bebodda öar:
1. Amorgos7. Ios13. Milos19. Serifos
2. Anafi8. Iraklia14. Mykonos20. Sikinos
3. Andros9. Kea15. Naxos21. Sifnos
4. Antiparos10. Kimolos16. Paros22. Syros
5. Delos11. Koufonisia17. Santorini23. Thirasia
6. Folegandros12. Kythnos18. Schinoussa24. Tinos

Vilka av Kykladernas öar besökte jag?

Även om det vore en dröm att besöka dem alla så var det tyvärr inte möjligt under denna resa, men det kanske jag lyckas med i framtiden! De fyra öarna jag hann se var dock otroliga och dessa kommer jag nu berätta om nedan. 

Ios

På denna ö besökte jag en hel del vackra kyrkor – det sägs nämligen finnas 365 kyrkor på Ios, förklarar Vagabond. Att besöka några av dessa är något jag verkligen rekommenderar om sådant intresserar en. Om annat kanske lockar mer, såsom exempelvis bad och natur, finns det även möjligheter till detta. Exempelvis är Psathi’s strand en otrolig plats att besöka. Utöver det kan du också äta riktigt gott på denna ö!

kos
(Bild från Vagabond)

Antiparos

Denna ö, som beskrivs vara syskon till ön Paros, var ett fantastiskt resmål. Jag var dock glad att jag besökte ön strax innan säsongen för turisterna hade kommit igång helt. Nu kunde jag istället njuta av vackra Antiparos i dess mer lokala kontext, vilket enligt mig är  det bästa. Vagabond förklarar nämligen att det kommer mycket turister under högsäsongen, däribland svenskar och norskar.  Jag uppskattade även att få ta del av den otroliga omgivningen genom att ta mig med cykel runt på ön till dess olika stränder. En av mina bästa måltider var musslor på Mpakas Fish Tavern!

Antiparos
(Bild från Vagabond)

Syros

Precis som Vagabond beskriver denna ö, så är det verkligen som att ha hamnat i Italien istället för Grekland. Det var så många vackra byggnader att titta på när man promenerade runt på Syros och jag uppskattade underhållningen som bjöds på vid torget Ermoupolis. Dessutom är det här grekerna själva semestrar – vilket verkligen passar mig som uppskattar det lokala som sagt! 

Syros
(Bild från Vagabond)

Sifnos

På denna ö hade jag, utan tvekan, mina bästa matupplevelser! Det är dock inte heller så konstigt med tanke på att Sifnos beskrivs som ö-gruppens gastronomiska centrum, enligt Vagabond. Jag älskade bland annat middag på en cantina i byn Kastro som även bjöd på fantastiska vyer!

Sifnos
 (Bild från Vagabond)