Greklands största öar

Greklands största öar

Natursköna Grekland är ett populärt resmål med ett rikt kulturarv. Historiskt är det landet som sägs ha lagt grunden för den västerländska civilisationen med vetenskapliga rön och filosofiska verk. Men Grekland är även känt för sina många öar och ögrupper. Varje ö har sin egen inneboende karaktär och utlovar minnesvärda äventyr. Nedan finner du listan över Greklands 10 största öar – och får stifta närmare bekantskap med 5 av dem.

ÖarStorlek i km²Region (ögrupp)
1. Kreta8,261Kreta
2. Evia3,684Centrala Grekland
3. Lesbos1,633Norra Egeiska öarna
4. Rhodos1,401Dodekanisos
5. Chios842Norra Egeiska öarna
6. Kefalonia781Joniska öarna
7. Korfu592Joniska öarna
8. Samos477Norra Egeiska öarna
9. Naxos430Kykladerna
10. Zakynthos406Joniska öarna

1. Kreta – Sublima naturupplevelser på Greklands största ö

Med milsvida stränder och ljusblått vatten så långt ögat når, är Kreta för många ett drömresmål. Öns vindlande natur med höga berg och raviner gör den på samma gång vacker och storslagen. Geografiskt sett är Kreta beläget i Medelhavet vid det grekiska fastlandets sydspets. Den totala landytan motsvarar ungefär Södermanland vilket gör Kreta till Greklands absolut största ö.

Här bor omkring 600 000 invånare och det är främst längs den norra kustremsan turistorterna är lokaliserade. Troligen en följd av Kretas till stora delar klippiga natur och växlande klimat. Oavsett om det är vandringsleder eller historiska upplevelser du är ute efter, kommer några dagar på Kreta att skapa minnen för livet.

2. Evia – Ett stenkast från Aten

Greklands näst största ö Evia huserar cirka 220 000 invånare och är sammanlänkat med fastlandet via två broar. Chalkida är öns huvudport och ligger endast 80 kilometer från Aten. Det gör Evia till ett eftertraktat resmål både bland turister långväga ifrån och för atenare som önskar komma bort ett slag.

I den nordöstra delen finner du praktfulla stränder och i söder ett vidunderligt bergslandskap. Den häftiga naturen rymmer även vattenfall och grottor med charmiga småstäder och byar att flanera i. Antika fornlämningar som till exempel staden Avlis är också klart värt ett besök.

3. Lesbos – En grön ö

För den som vill ta del av det grekiska vardagslivet är en visit till ön Lesbos ett tips. Totalt bor omkring 100 000 på Greklands tredje största ö – varav 30 000 huserar i huvudorten Mytilene. I orten på Lesbos sydostkust finns även öns huvudhamn. Ön stoltserar med en rik flora och fauna, pittoreska småbyar, klara källor och magnifika olivlundar. Faktum är att oliver och ett spirande jordbruk är vad ön Lesbos främst är känt för.  

Mytilene är en historisk stad med både nyklassiska inslag och arkaiska lämningar i form av bysantiska kyrkor och antika monument. Turismen är inte lika utbredd som på andra platser i Grekland och rekommenderas till den som söker sig en autentisk smak av det grekiska ölivet.

4. Rhodos – Solens ö

Rhodos intar platsen som Greklands fjärde största ö och kan till ytan jämföras med Öland. Med sina imponerande 300 soldagar om året är det inte för intet som den kallas för ”solens ö”. Cirka 118 000 kallar ön för hem och kustremsan är på hela 220 kilometer. Landskapet är bergigt med stränder och citrus-och olivlundar så långt ögat når. På Rhodos har man funnit spår av en enorm bronsstaty som under antiken räknades bland världens sju underverk.

Rhodos är känt för sin omfattande turistnäring. Hit strömmar turisterna när det är säsong och ön är ett särskilt populärt resmål bland skandinaver.

5. Chios – Den doftande ön

Greklands femte största ö har mastixbusken att tacka för sitt smeknamn. Chios räknas nämligen som den största producenten av mastix. Hem till cirka 53 000 invånare finns på ön vida klapperstensstränder, mysiga tavernor med vällagad mat och historiska medeltidsbyar. Ön inrymmer klostret Nea Moni som är ett UNESCO världsarv. 

Ett kargt landskap med berg och gröna dalar, genomsyras ön av historiens vingslag. Inte heller Chios är en utbredd turistö utan är för den som önskar en genuin upplevelse av grekisk vardag.