Dalarna! Midsommar! Och sågen vid dammen!

Innan jag träffade min man och blev en del av hans familjegård här i Dalarna hade jag ingen koppling till platsen. Nu är jag dock helt förtrollad av Dalarna – fäbodarna, gärdsgårdarna, skogarna och de historier som lever kvar genom olika aktiviteter. Jag tänker särskilt på midsommarfirandet, händelserna runt Mångbergssågen som öppnar en gång om året, samt Fäbodlunken och de fantastiska loppisarna. Känslan av folkfest är närvarande här och där, då och då.

Dammen, som vi sommarfirare i Mångberg kallar ”dammen” där vi badar, skapades ursprungligen för att driva en såg. Numera öppnas Mångbergssågen en gång per år för en demonstrationskörning. Resten av tiden är dammen högt rankad på min lista över badplatser, med stränder från alla möjliga hörn inkluderade på den listan.

Midsommarfirande

På Instagram beskrev jag detta firande som en gammal tradition som uppstått från att de som tillbringat midsommar borta med korna återförenades med sina nära och kära. Firandet kom till när de återsåg varandra och ville kompensera för det missade midsommarfirandet. (Byborna från Sollerön kom till fäbodarna för att fira med de som vakade över korna). En kommentar jag fick löd: ”Man måste älska att fira missat firande”. Och visst är det så. Känslan av att ta vara på tillfällen att fira lever starkt!

Först måste tångan, björkriset som klär stången, binds.

Sedan reser vi stången. Inte helt enkelt.

Det kräver musik och någon med full koll som ger instruktioner.

Och så blir det självklart dans.

Senare på kvällen var det ankrace, musik, dans och dragkamp över dammen. Förlorarna måste simma över till andra sidan.

Sågen öppnar!

Dammen är mest känt för bad, men en gång om året öppnas sågen, vattenhjulet sätts i rörelse, och huset vid bryggan öppnas. Det är svårt att fånga på bild utan att höra ”kotchonk, kotchonk” – ljudet av sågblad som rör sig upp och ner, upp och ner, drivna av vattenhjulet som får en massiv axel att snurra. Det är roligt att förklara mekanismen för min femåring. Hon lyssnade och tittade med stora ögon och gick respektfullt runt sågen. Här är några bilder!

Och runt omkring fanns minnen från förr med fjällkor, hästar, häst och vagn, fjällkor och får.