Saknar du gamla fotoalbum?

Jag har fortfarande en stark förkärlek för de gamla, traditionella fotoalbumen. Dessa album tar mig tillbaka i tiden när jag bläddrar genom bilderna och minns olika ögonblick. Hos min mamma står de fortfarande stolt i bokhyllan, och jag finner aldrig tristess i att återkomma till dem. De innehåller bilder från barndomens resor, högtider och vardagliga ögonblick. Från mina tonår har jag bevarat de rosa albumen (kommer någon ihåg dem?) som alltid kom med när man framkallade kort. Ibland hittar jag dem gömda någonstans.

Utöver dessa har jag även mer sofistikerade album. De fokuserar inte bara på bilderna utan inkluderar även korta bildtexter, komplett med sparade kartor och information om platserna. Att titta i dem nu är underbart, och det är praktiskt att ha allt samlat på detta sätt. Annars riskerar jag att glömma namnen på platser jag har besökt.

Jag brukade alltid spara resefoldrar med kvitton, biljetter och information. I min senaste flytt, när jag blev lite frikostig med att slänga saker, kastade jag en sådan mapp, och det är något jag ångrar. Det är så användbart när minnet sviker och någon behöver tips. Eller bara för glädjen av att stöta på den pärm med alla underbara reseminnen. Många bilder är fortfarande oorganiserade och ligger i en hög. Jag överväger att digitalisera gamla negativ för att ha dem tillgängliga på datorn och som en slags backup.

Även om jag har bloggandet nu, är det inte riktigt samma sak. Jag skulle vilja börja skapa reseböcker, både för mig själv och för att bläddra i med barnen samt visa nära och kära när de är på besök. Jag har haft tanken så många gånger, men tidsbrist kommer i vägen när andra saker prioriteras. Dock känns det mycket roligare att plocka fram en bok när man har gäster och prata om en resa jämfört med att ta fram datorn. Något jag faktiskt gör är att göra en kalender varje år där jag har höga ambitioner när det gäller bildvalet för att återspegla det gångna året. Sedan får väggen successivt fyllas på eftersom gamla kalendrar får hänga kvar.

Här är ett smakprov från ett album jag skapade efter en road trip i USA som jag gjorde tillsammans med en vän i mina tidiga tjugoårsår. Jag tror att det förtjänar ett helt eget inlägg om denna minnesvärda resa. (HÄR finns nu ett inlägg med mer från resan)

Jag är nyfiken! Hur känner ni för fysiska album? Har ni skapat dem, saknar dem eller digitaliserat dem?

Posted in USA