Hela familjen till Napoli!

Napoli, en stad full av historia, kultur och en passion för mat som är oöverträffad. När min man och jag bestämde oss för att ta med våra två barn på en äventyrsfylld resa till Italien, visste vi att en resa till Napoli var ett måste. Förväntningarna var höga, och jag kan säga att vi inte blev besvikna, även om vi mötte några oväntade hinder längs vägen.

Vårt första stopp var den legendariska L’Antica Pizzeria Da Michele, som sägs vara hem för den bästa napolitanska pizzan.

den legendariska L'Antica Pizzeria Da Michele i Napoli

Eftersom det var knökfullt inne på den lilla pizzerian valde vi att köra takeaway, kunde vi omedelbart känna doften av nybakad deg och tomatsås som fyllde luften.

Sedan var det även extremt lång väntetid… men har man 43000 recensioner på Google maps och ett snitt på 4,3 stjärnor så är det värt att vänta! 🙂

Lång väntetid på pizzerian. Men det är det värt!

Att smaka på den första tuggan av deras berömda margherita var som att upptäcka smaken av Italien på nytt. Varje ingrediens, från den färska mozzarellan till den kryddiga basilikan, dansade i perfekt harmoni på vår gom. Det var en smakupplevelse vi sent kommer att glömma.

Marinara
Margherita

Men medan maten var enastående, måste jag erkänna att Napoli inte var utan sina utmaningar. Gatorna var trånga och fulla av mopeder och vespor som surrade runt i en konstant virvel av aktivitet. Att navigera genom denna röra av fordon tillsammans med de horder av turister som flockades runt sevärdheterna gjorde framkomligheten svår och ibland överväldigande. Trots detta lyckades vi ändå njuta av stadens charm och skönhet.

En annan typ av pizza i Napoli – Pizza Fritto!

Vi hade hört talas om en annan napolitansk delikatess som vi absolut inte kunde missa – Pizza fritto. Denna friterade inbakade calzone sägs vara en av stadens mest välsmakande rätter, och vi var fast beslutna om att prova den.

Vi hittade en liten lokal pizzeria (kommer inte ihåg namnet…) som specialiserade sig på Pizza fritto, och medan vi hade hoppats på en mysig restaurangupplevelse, insåg vi snabbt att det var en take-away affär. Trots detta hindrade det oss inte från att beställa en härlig portion av denna läckerhet. Med våra varma friterade calzoner i handen satte vi oss ner på en trottoarkant och förberedde oss för ännu en smakresa.

Pizza fritt från Napoli

Den första tuggan av Pizza fritto var himmelsk. Knaprig på utsidan och fyllig med smält ost och smakrik tomatsås på insidan, var det en explosion av smaker i varje tugga. Även om vi kanske inte satt vid ett bord på en elegant restaurang, var upplevelsen av att smaka på denna autentiska napolitanska rätt på gatan en del av charmen med att utforska Napoli.

Så trots att vi fick nöja oss med att äta vår Pizza fritto på en trottoarkant, var det ändå en minnesvärd och smakrik upplevelse. Det är en annan bevis på den gastronomiska skatten som Napoli har att erbjuda och ett exempel på hur något så enkelt som street food kan vara så otroligt tillfredsställande.