Dalarna! Komidsommar! Och sågen vid dammen!

Jag hade ingen relation till Dalarna före jag träffade min man vars familj har en släktgård där, men nu är jag helt såld. Fäbodarna, gärdsgårdarna, skogarna, berättelserna från förr – som lever kvar i aktiviteter som arrangeras. Jag tänker då till exempel på komidsommar och alltikring när Mångbergssågen öppnas nån gång per år, men också Fäbodlunken och alla härliga loppisar. Känslan av folkfest finns lite här och var och då och då.

Det vi sommarfirare i Mångberg kallar för dammen – dit vi går och badar – är en damm som skapades för att driva en såg. Idag öppnas Mångbergssågen upp en gång per år för en demonstrationskörning. Övrig tid är denna damm på min topplista över bad och då är det stränder från all världens hörn inkluderade på den listan.

Komidsommar

På instagram beskrev jag denna fest som en gammal tradition som har sitt ursprung i att de som varit iväg med korna över vanliga midsommar åter träffade sin nära och kära. Och att det då blev firande när de sågs igen och för att ta igen det missade firandet. (Byborna från Sollerön kom till fäbodarna för att fira med kullorna som vaktade korna). Jag fick en kommentar på det som löd ”Man måste ju bara älska att fira missat firande”. Och visst är det så. Och det är lite den känslan som lever kvar, att tillfällen att fira, ska man tillvarata!

Först ska tångan bindas. Tångan är björkriset som stången kläs med.

Binder tångan inför komidsommar i Mångberg i Dalarna

Sen ska stången resas. Inte helt lätt.

Resning av stången inför Komidsommar i Mångberg i Dalarna

Det krävs musik och nån med full koll som ger direktiv.

Resning av stången inför Komidsommar i Mångberg i Dalarna

Och sen blir det såklart dans.

Senare på kvällen var det ankrace, musik och dans och dragkamp över dammen. Förlorarna måste simma över till andra sidan.

dragkamp på Komidsommar i Mångberg i Dalarna

Sågen öppnar!

För det mesta är dammen synonymt med bad. Men en gång per år öppnar sågen upp och vattenhjulet sätts igång och huset vid bryggan öppnas upp. Det är svårt att fånga på bild utan att höra kotchonk, kotchonk – ljudet av sågbladen som går upp och ner, upp och ner och som drivs av vattenhjul som får en massiv axel att snurra. Det är kul att förklara denna mekanism för femåringen. Hon lyssnade och tittade med stora ögon och gick runt sågen med respekt. Här kommer bilder!

stockar vid Mångbergssågen i Dalarna

damm vid Mångbergssågen i Dalarna

damm vid Mångbergssågen i Dalarna

vattenhjul vid Mångbergssågen i Dalarna

Och runtikring var det minnen från förr med fjällkor, hästar, häst å vagn, fjällkor och får.

Häst och vagn i Mångberg i Dalarna

 

 

 

 

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.