Bagageregler – att flyga med egen bilbarnstol

Inför vår senaste resa till Florida och Bahamas lusläste jag Norwegians och Silver Airways bagageregler. Det var en sak att ta sig med egna bilbarnstolar med direktflyg från Stockholm till Fort Lauderdale, men vår packning var även tvungen att funka med vårt flyg vidare till Bahamas. De små flygplanen vidare till Bahamas har ofta strikta bagageregler. Det är dyrt att betala för extra bagage och visar det sig på plats vid incheckning att ens bagage är mer än vad som ingår i bokning kan det även vara så att det inte ens går att betala för att få med sig det, om planet är fullt. Så vårt huvudbry var att slippa betala extra för att få ta med oss de bilbarnstolar vi hade valt att ta med oss hemifrån. Läs mer om de funderingarna här.

resa-med-barn-bil-bilbarnstol-florida

På Norwegian fick vi checka in en bilbarnstol per barn oavsett om de hade platsbiljett eller inte, men det var inte lika självklart med Silver Airways. Vi försökte ringa men fick inte helt tydliga svar och efter lite letande på deras hemsida hittade jag info om att en får ”carry your baby on and off the aircraft in an infant carrier (provided it does not exceed the size limitations for personal items), but it must be properly stowed either underneath a seat or in an overhead bin for taxi, takeoff, and landing.” Det står även att en del bilbarnstolar är ”appropriate for use on aircraft” och får användas att sitta i på flygplanet om de har ”two labels stating: “This child restraint system conforms to all applicable Federal motor vehicle safety standards”; and “This restraint is certified for use in motor vehicles and aircraft” in red lettering.”

bagageregler-flyga-barn-bilbarnstol

Vår plan var därför att bära ombord vår ettåring i babyskyddet och låta vår äldsta sitta på planet i sin bilbarnstol som turligt nog uppfyllde kraven på märkning. Då ovan info står under ”Rules for travel with infants under 2 years of age” var vi inte helt hundra på att det var ok att vår äldsta dotter hade med sig sin bilbarnstol. Det står ingenstans vad som gäller för barn över två år med platsbiljetter.

Det som dock visade sig och som inte hade gått att ta reda på före vi var på väg med bilbarnstolarna på flyget var att så länge vi själva bar dem till flygplanet, fick vi ha dem i bagageutrymmet utan att betala extra. Hade vi inte burit dem själva de ca 10 meterna hade vi fått betala. Och att båda barnen fick ha varsin var det inga tveksamheter kring. Lärdomen här kan ju vara att det mesta löser sig och hade löst sig fint utan att jag läst på en massa. 🙂

Här har jag skrivit mer om vad som kan vara bra att tänka på vad gäller bilbarnstolar i hyrbilar. När det inlägget skrevs hade jag börjat fundera över hur och om vi skulle resa med egna bilbarnstolar och vi bestämde oss till slut för att resa med egna bilbarnstolar som båda fick åka i flygplanens bagageutrymmen (utan airshell-väska).

Silver Airways bagageinfo:
Rules for travel with infants under 2 years of age
Travel Policies

One thought on “Bagageregler – att flyga med egen bilbarnstol

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.