Så här var det när vi planerade vår resa till Eleuthera, Bahamas:

Vi började planera vår resa till Florida nästan direkt efter att vi hade fått vårt andra barn. Det var viktigt eftersom resan skulle påverka planeringen av föräldradagarna och bestämma när vi skulle byta föräldraledighet. Dessutom var flygbiljetterna mycket dyra när vi bokade vår föregående resa till Florida eftersom vi var sent ute. Den här gången bokade vi direktflyg med Norwegian, och de erbjuder olika biljettkategorier som ”low fare” och ”flex,” där de billigare ”low fare”-biljetterna tar slut först enligt min erfarenhet. Vi lyckades få tag på riktigt prisvärda biljetter den här gången.

När detta var klart och utgjorde en viktig del av reskassan började vi fundera på om vi ville utforska något mer än bara Florida. Eftersom vi hade möjlighet att vara borta länge och Florida är en bra utgångspunkt för vidare resa, kom idén om Bahamas upp. Vi kollade på Homeaway för boende, och även om tid och energi var knappa, fastnade vi för ett hus med fantastiska recensioner till ett överkomligt pris. Huset var tillgängligt under den period vi hade tänkt oss. Sedan insåg vi att det kanske spelar roll vilken av de 30 bebodda öarna som utgör Bahamas (av totalt 700 öar) som detta hus ligger på. Vi började med andra ord i fel ände. Men jag befann mig i konstant amningskoma, och min hjärna fungerade inte som den brukade.

Eleuthera, där huset låg, visade sig vara lite besvärligare och dyrare att nå än till exempel Nassau, New Providence, där de flesta färjor, båtar och flyg anländer. Men vi hade tur som kollade upp detta innan vi betalade handpenning för boendet! Vi var tillräckligt kloka för att ta reda på kostnaderna. Det var dyrt, men inte ohanterligt. Vi bestämde oss för att köra på och bokade boendet för att säkerställa att det inte skulle vara uppbokat. Vi tänkte att vi kunde undersöka andra resealternativ senare om det behövdes. Efter en lång tid kände vi plötsligt att vi var tvungna att ta tag i detta nu och blev chockade av priserna och restiderna vi såg. Vi hade dock varit noggranna, skapat en budget, och vad hade vi skrivit för kostnad där? Vi plockade fram lappen som var vår kalkyl, den som hade skrivits mitt under amningskoman. Där stod en fin summa, summan för EN person. Trots detta var jag inte redo att skrota våra Bahamasplaner, så jag fortsatte leta efter sätt att ta oss dit. Sanningen var att man antingen behövde resa länge med både flyg och/eller färja med byte för att få ner priset något eller betala nästan lika mycket för en timmes flygning som vi betalade för tio timmars direktflyg mellan Stockholm och Fort Lauderdale.

Vi övervägde alternativen länge och bokade till slut det senare alternativet, direktflyg från Fort Lauderdale. Med två små barn var det för oss det enda alternativet eller att inte åka alls. Det var dyrt, alldeles för dyrt, men ju mer jag läste, desto mer kändes det som ett rätt val att Homeaways slump ledde oss till denna ö. Även om vi ännu inte har varit där, känns det som ett helt rätt val med goda förutsättningar för ett riktigt äventyr. Det är inte den ö de flesta turister besöker, och det är en av de få öarna där man kan surfa. I reseberättelser beskrivs besök på en ny strand varje dag, stränder där skribenterna har varit helt ensamma. Inte konstigt med tanke på att ön är nästan 18 mil lång men bara runt 2 km bred (det finns olika uppgifter om detta). Det blir en fin kontrast till Florida. Om vi hade börjat planera i rätt ände från början hade vi förmodligen inte valt denna ö. När kommer vi göra en liknande resa igen? Om vi inte besöker Bahamas nu när vi är i Florida kommer vi förmodligen aldrig att göra det. Det var så vi resonerade.

Det här har jag lärt mig:

De flesta stora flygbolag flyger från USA till Nassau, Bahamas. Via Nassau kan man sedan flyga till Eleuthera med Bahamas Air, Southern Air eller Pineapple Air. Alternativt kan man flyga direkt från Florida till Eleuthera med American Eagle eller Silver Airways. Vi har valt att flyga med Silver Airways.

Jag har inte kunnat hitta någon färja som går direkt till Eleuthera från Florida. Det finns färjor från Fort Lauderdale till Freeport, Grand Bahama, och därefter måste man byta färja för att ta sig vidare till någon av de andra öarna.