Såhär gick det till när vi planerade vår resa till Eleuthera, Bahamas

Vi började planera vår resa till Florida nästan direkt när vi fått vårt andra barn. Anledningen till det var att resan skulle vara avgörande för hur vi planerade föräldradagarna och när vårt skifte av föräldraledighet skulle äga rum. Flygbiljetterna kostade också alldeles för mycket när vi bokade vår tidigare resa till Florida, pga att vi var sent ute att boka. Nu som då har vi bokat direktflyg med Norwegian och de har olika biljettkategorier, som low fare och flex, och de billigare low fare biljetterna tar slut först (av det jag erfarit). Denna gång fick vi tag på riktigt prisvärda biljetter.

När väl detta var avklarat, en viktig del av reskassan började vi fundera över om vi ville hitta på nåt mer än Florida. Vi har möjligheten att vara borta länge och Florida är en fin utgångspunkt för vidare resa. Bahamas! Så klart!, tänkte vi och började kolla på Homeaway efter boende. Problemet denna gång var att tid och energi inte fanns till att luska runt. Det blev några stulna trötta minuter här och där.

Vi fastnade för ett hus som hade fått fantastiska recensioner och som var tillräckligt stort och till ett helt ok pris. Och det var ledigt den period vi tänkt. Sen inser vi att det kanske är av betydelse vilken av de 30 bebodda öarna som utgör Bahamas (av totalt 700 öar) som just detta hus ligger på. Vi började i fel ände helt enkelt. Och hur kommer vi dit på bästa sätt? Men jag befann mig i konstant amningskoma. Jag har alltid tagit stolthet i och älskat att researcha alla resmål grundligt. Men hjärnan fungerade inte som den ska.

Eleuthera, som ön heter där huset vi hittade ligger, visade sig vara lite knepigare och dyrare att ta sig till än tex. Nassau, New Providence dit de flesta färjor, båtar och flyg går. Men vilken tur att vi kollade upp detta innan vi betalade handpenning på boendet!! Ja, vi var tillräckligt smarta att ta reda på vad det kostade. Dyrt, men inte så farligt. Vi kör! Vi bokade boendet så att det inte skulle bli uppbokat och tänkte att vi kollar lite mer senare om det inte finns fler resealternativ. För hur mycket kan det egentligen kosta att åka båt i 3 timmar eller flyga i 1 timme? När vi ganska lång tid senare kände att vi bara måste ta tag i detta nu fick vi en chock, herregud vad var det för priser vi såg? Och vad var det för restider vi såg? Men, men vi hade ju varit noggranna, gjort en budget, vad hade vi skrivit för kostnad där?? Lappen som var vår kalkyl för vad vi hade råd med rotades fram, den som hade skrivits, just ja, mitt under amningskoman! Där stod det en fin summa, summan för EN person. Ok, jag var inte beredd att slopa våra Bahamasplaner så jag fortsatte att söka efter sätt att ta sig dit, men sanningen är att man antingen måste resa länge med både flyg och/eller färja pga byten för att endast få ner priset bara något, eller betala nästan lika mycket för 1 timmes flygning som vi betalade för 10 timmars direktflyg mellan Stockholm och Fort Lauderdale.

Vi resonerade länge. Och bokade till slut det senare alternativet, dvs direktflyg från Fort Lauderdale. Med två små barn var det för oss det alternativ eller inte åka alls. Ja det är dyrt, alldeles för dyrt, men ju mer jag läser desto mer rätt känns det att Homeawayslumpen ledde oss till denna ö. Nu har vi ju inte varit där än, men det känns som helt rätt val, med goda chanser till ett riktigt äventyr. Det är inte ön de flesta turister åker till. Det är också en av de få öarna där det går att surfa. I reseberättelser berättas om besök på en ny strand varje dag. Stränder som de som skriver har varit helt själva på. Inte konstigt med tanke på att ön är nästan 18 mil lång men bara runt 2 km bred (finns lite olika info om detta). Det blir en så fin kontrast till Florida. Hade vi börjat i rätt ände när vi planerade hade valet aldrig landat på denna ö. Och när kommer vi göra om en liknande resa? Besöker vi inte Bahamas nu när vi kommer vara i Florida kommer vi ju antagligen aldrig att göra det. Det var så vi resonerade.

Det här har jag lärt mig.

De flesta stora flygbolag flyger från USA till Nassau, Bahamas. Via Nassau kan man sedan flyga till Eleuthera med Bahamas AirSouthern Air eller Pineapple Air. Eller så kan man flyga direkt från Florida till Eleuthera med American Eagle eller Silver Airways. Vi kommer flyga med Silver Airways.

Jag har inte lyckats hitta någon färja som går direkt till Eleuthera från Florida. Det går färjor från Fort Lauderdale till Freeport, Grand Bahama och sen får man byta färja för att ta sig vidare till någon av de andra öarna.