Tips inför resa till Eleuthera, Bahamas

Här kommer som utlovat lite mer info om mat och andra restips som kan vara bra att ha koll på inför en resa till Eleuthera. Det blev inte av att jag skrev ihop detta förrän vi kommit hem. Känns konstigt att titta på alla bilder igen och minnas. Det var ett tag sedan vi var borta nu, så det är som att tänka tillbaka på ett helt annat liv. Nu är det kyla här hemma som gäller och dottern min pratar titt som tätt om vad man kan göra i Florida som man inte kan göra här. Ja, vad ska jag säga. Jag hoppas vi kan åka tillbaka snart. Mamma och pappa måste bara tjäna ihop lite mer pengar först….

Vi förstod rätt snabbt när vi började läsa på om Eleuthera att matutbudet i affärerna är begränsat och dyrt och att det inte är helt billigt att äta ute heller. I alla reviews på t.ex. Tripadvisor och Homeaway står detta att läsa. Att äta ute på kvällen är heller inte ett alternativ på grund av att man inte bör köra bil när det är mörkt. Tyvärr beror det på fulla turister som glömmer att köra på vänster sida av vägen. Head on collision på en ö utan sjukhus, så beskrev våra husvärdar dessa hemska olyckor. Det är ett stort problem på Eleuthera fick vi höra. Vi lydde rådet att inte köra på kvällen. Men åter till maten. Vi äter inte kött, men bra att veta om man gör det är att det som finns att köpa är fryst. Och tips vi läste innan var att man fick ta med sig en frysbox med t.ex.. kött och ost på flyget. Men det hela är lite överdrivet. Det finns mat i affärerna, men åker man inte särskilt till någon av de lite större, är de små och har man otur finns det inte frukt och grönt. Och som småbarnsförälder får man lätt panik om det inte går att få tag på frukt. Men man får lära sig hur det funkar. Hittar man ett fruktstånd längs vägen, se till att handla! Står det folk vid piren som du tror kanske har fisk att sälja, stanna och fråga! Vi märkte också att butikerna skiljde sig åt ganska mycket vad gällde utbud. En del kändes som att de inte fått in nya varor på ett bra tag och frukt och grönt fanns det ingenting av. Medan butiken bara en liten bit bort hade ett mycket bättre utbud. Och vår allra första upplevelse av en mataffär på Eleuthera var missvisande. Då klev vi in i en av butikerna med allra sämst utbud, i tron att det skulle vara den stora butiken där vi skulle storhandla. Läs tidigare inlägg här. Men det var inte helt dumt av oss att packa med oss en hel del grejer i vårt incheckade bagage. Pasta, musli, ris och barnmat och lite andra basvaror. Men summa summarum är att vi till slut hittade ok med mat och i.o.m. att vi visste att det kunde vara skrattretande dyrt med en del varor och var vi beredda på det, kändes det inte så illa. Hade vi inte haft småbarn hade vi inte behövt noja så. Det vi skulle ha gjort mer är att köpa färsk fisk. För att det var så vansinnigt gott!

Apropå färsk fisk är det något som vi funderade över, att många vi pratade med av de som bor på Eleuthera verkar köpa mest fryst fisk. Och de var väldigt måna om att försvara det. Vi förstod aldrig riktigt varför. De vi hyrde av gav massor med tips om fryst fisk och erbjöd sig att köpa åt oss när de åkte längre norrut och handlade. Och det var inte för att det var billigare. Vi köpte färsk fisk själva betydligt billigare.

Såhär ser några av mataffärerna ut i James Cistern, precis vid havet

och i Gregory Town.

Fler tips!

Cash is king/queen på Eleuthera. Inte många affärer tar kort och det är inte gott om bankomater. Vi tyckte det var enklast att ta ut pengar innan vi åkte. Hade vi sen behövt mer hade vi fått söka upp en bankomat. Amerikanska dollar funkar bra. Mot slutet av resan är ett tips att också be att få växeln i amerikanske dollar. Tror att det är svårare att växla tillbaka eller använda Bahamian dollars utanför Bahamas.

Vi såg också till att ha ett välpackat första hjälpen kit med oss. Vi var inte på ett ställe där det snabbt skulle kunna gå att införskaffa det vi nu eventuellt skulle komma att behöva. Tack och lov fick vi inte användning för det, bortsett från sköljande och omplåstrande av mindre skrapsår och insektsbett som behövde tas hand om.

Och nu till ett riktigt bra, ovärderligt tips. Sandloppor, även kallade för det väl beskrivande namnet ”no-see-ums” bits innan man knappt ens hinner reagera och det blir rejäla myggbettsliknande röda kliande blemmor över hela smalbenen. Vi hade tidigare blivit tipsade att undvika stranden från sen eftermiddag för att slippa dessa, men icke då, de var där dygnet runt. MEN, om man smörjer in benen med olja så kan de inte bita igenom! Och det funkade verkligen! Babyolja lindrade även de bett vi hade fått.

Fler bra restips om bästa resesängen och ovärderliga badskor kommer…