USA’s barnmat

Innan resan genomförde jag omfattande sökningar på utbudet av barnmat i USA, särskilt i Florida, med tanke på att variationen kan skilja sig mellan olika stater. Informationen jag hittade var dock begränsad, och vissa inlägg verkade vara missvisande, sannolikt beroende på destinationen inom USA. Det kan också påverkas av tillgången till bil, då de större affärerna, där utbudet är rikligare, oftast kräver bil för att nås. Mina erfarenheter gäller för bilburna familjer i Florida, och mitt barn var ungefär ett år gammalt.

Utbudet av barnmat i USA

Jag överraskades av det omfattande utbudet av barnmat i de butiker där vi handlade, främst Publix (tidigare nämnt i ett annat inlägg här). Jag tänkte flera gånger att jag borde ta kort på de överfulla hyllorna med burkar och squeezes, men situationen var oftast ganska stressig med barnen, så det blev snabbt in och ut, och fotografering hamnade långt ner på prioriteringslistan.

Eko- och vegetarisk barnmat i Florida

Utvalet av ekologisk barnmat var stort, och jag upplevde att variationen av ingredienser var bredare än vad jag är van vid hemma. Det fanns produkter med gryn, quinoa, bönor och tofu – perfekt för icke-köttätare som oss. Dock hittade vi ingen barnmat med fisk. Dessutom var många rätter i konsistensen liknande smakportioner, vilket innebar att det inte fanns så mycket mat med bitar i. En överraskning var att spenat och grönkål var vanliga ingredienser i nästan all barnmat. I Sverige rekommenderas att inte ge gröna bladgrönsaker före ett års ålder. Jag överväger att kontakta Livsmedelsverket för att få reda på om det finns andra riktlinjer i USA.

Information om de exakta mängderna av varje ingrediens saknades. Hemma är det enklare att se om en blåbärssmoothie till största delen innehåller banan.

Transportera barnmat till USA

När det gäller handbagaget finns särskilda regler för barnmat, ofta eftersom den är flytande. På Norwegians hemsida står det att man får ta med en rimlig mängd barnmat och välling/dryck under resan. Barnmat och välling/dryck som barnet behöver under flygningen är tillåtna över den vanliga gränsen på max 100 ml per behållare. Mer information finns här och här.

Vi packade även med mat i det incheckade bagaget för att slippa oroa oss för mat de första dagarna och för att ta med gröt och välling. (Det går att köpa gröt, men inte välling.) På tulldeklarationen kryssade vi i ”ja” för att ange att vi hade med mat. Vid ankomsten informerade vi tulltjänstemännen att det var barnmat, och de lät oss passera utan problem. Det kändes säkrast att vara ärlig, möjligen påverkade av för mycket tittande på ”Border Security” på TV, haha.

Under resan lagade vi även egen mat, eftersom vi hade tillgång till kök under större delen av resan och kombinerade detta med färdigmat.