Barnmat i USA

Före resan googlade jag en hel del på utbudet av barnmat i USA och då främst Florida, då jag kan tänka mig att det skiljer sig en del mellan staterna. Jag hittade dock inte så mycket bra info. En del inlägg i ämnet är lite missvisande, kanske beroende på att det beror på var man åker i USA. Allt från att det finns ett stort utbud till förvåning över att det inte finns. Det kan också vara beroende av om man har tillgång till bil eller inte, då utbudet i de större affärerna som man oftast behöver bil för att ta sig till, är större. Mina erfarenheter gäller för bilåkare i Florida. Och för ett barn som är kring året.

Utbudet av barnmat i USA

Jag blev förvånad över raderna av barnmat i butikerna vi handlade i (främst Publix som jag nämnt i ett tidigare inlägg här). Jag tänkte så många gånger att jag skulle ta ett kort på hur stor del av en gång som är fylld av burkar och squeezes, men det var för det mesta ganska stressigt med barnen, så det var snabbt in och ut och sen, sen, sen, blev aldrig. Så kan det bli.

Eko och vegetarisk barnmat i Florida

Eko-utbudet är stort och jag tycker att variationen på ingredienserna är större än hemma. Gryn, quinoa, bönor, tofu. Allt sånt som är finfint om man inte äter kött som vi. Dock hittade vi ingen barnmat med fisk i. Och det är mycket mat som är som smakportioner i konsistensen, alltså inte så mycket mat med bitar i. Och så något som förvånade mig var att det är spenat i nästan allt och även grönkål. Rådet vi får i Sverige är att inte ge gröna bladgrönsaker före 1-års ålder. Har de då andra rekommendationer i USA? Precis som här var maten åldersmarkerad, så det var inte mat som var tänkt till äldre barn. Jag har tänkt skriva till Livsmedelsverket av ren nyfikenhet och fråga om de vet hur det kommer sig.

I övrigt saknades information om hur mycket av vardera ingrediens som är i. Här hemma är det t.ex. lätt att se om blåbärs-smoothien till största delen innehåller banan.

Många av frågeställningarna som cirkulerar handlar också mycket om hur/om man får ta med sig barnmat hemifrån.

Vad får man ta med sig på flyget till usa?

handbagaget gäller särskilda regler för barnmat då det ju även ofta är i forma av vätska. På Norwegians hemsida står det: du får ha med dig en rimlig mängd barnmat och välling/dryck under resan och vidare står även att barnmat och välling/dryck som barnet behöver under flygningen är tillåtna över den annars angivna gränsen på max 100 ml/behållare. Går att läsa mer om här och här.

Vi packade även med mat i det incheckade bagaget för att inte behöva tänka på mat de första dagarna och så ville vi även ta med oss gröt och välling. (Gröt finns att köpa, men inte välling.) På blanketten som lämnas i tullen skrev vi ja på att vi packat med mat. Väl framme sa vi att det var barnmat och då vinkade de bara förbi oss. Kändes säkrast att vara ärlig. Har kanske sett för mycket Border Security på TV, haha 🙂

Under resans gång lagade vi egen mat då vi hade självhushåll större delen av resan och kombinerade det med färdigmat.