Mina Gotlands-favoriter!

Denna sommar hade vi tänkt åka mellan våra respektive familjers landställen i Dalarna och Södermanland, men vi har såna fantastiska Gotlands-minnen från de två senaste somrarna, så vi har såhär verkligen i sista minuten börjat kolla om det går att hyra något för en vecka. Det ser förvånansvärt hoppfullt ut!

Det här är mina favoritställen på Gotland (utan någon som helst ordning). Vi längtar tillbaka till dem!

Blå Lagunen (Blue Lagoon)

Ett ställe som är för bra för att vara sant. I ett kalkbrott på norra Gotland finns detta bad med turkost klart vackert vatten. Det är som en jättelik bassäng inramat av de vitkalkade väggarna. Jag ville aldrig sluta bada!  Men man får vara pass på om man badar med barn, för det blir djupt fort. Vi såg till att vara där tidigt för att få ok parkering och ”ta” en bra plats. Och så var vi bara där på förmiddagen innan det blev fullt med folk.

Blue Lagoon på Gotland

Blå Lagunen på Gotland

Kalkladan i Bungenäs

Bungenäs ligger också på norra Gotland och för att komma till Kalkladan måste man parkera bilen och gå eller cykla på en av de lånecyklar som finns. Själva promenaden dit är trevlig med vacker natur och vi hade turen att möta några lamm på vägen. Och det är ett coolt ställe man kommer fram till, svårt att beskriva, men jag tror söderhipsters känner sig hemma här. 🙂 Vid stranden står gamla militärsängar uppställda som man kan lägga sig i och inne i Kalkladan (en av de två restaurangerna här) har de ett konstgalleri och ibland har de även konserter där. När vi var där badade uteserveringen vid väggen av den vackra byggnaden i sol. Vi satt ute och njöt! Och åt. Den här sidan beskriver stället bra. Överhuvudtaget tycker jag att de har prickat in och skriver om riktiga Gotlands-pärlor.

Pavalds gård och café i Lärbro

När vi hittade hit första gången kände vi att vi hade hittat till ett riktigt smultronställe. Här finns ett underbart mysigt fik (som jag tyvärr precis läste inte kommer ha öppet i sommar), och lammskinns-butik inhysta i vackra äldre byggnader. Och allt runtikring är väldigt vackert med blommor och så. Någon med öga för detaljer har fixat fint här. Här finns också hönor och kaniner (till dotterns glädje).

Burgsviks hamn och restaurang Guldkaggen

Burgsviks hamn ligger på södra Gotland (eller Sudret). Här kan man bada med trevlig folklivs-stämning och sen fortsätta upp till Guldkaggens mysiga uteservering med bar, för att sen fortsätta kvällen i restaurangdelen. Jag sitter gärna där i kvälls-solen snart igen!

Restaurang Kuldkaggen vid Burgsvik Hamn

Åk sen vidare och avsluta kvällen vid Hoburgen

Vi bodde hos några vänner som har hus i närheten och de föreslog att vi skulle åka hit vid solnedgången. Vi förstod sen varför. Solnedgången är magisk här. Och så är det såklart vackert även utan solnedgång. Och dessutom ett perfekt ställe att kasta macka på.

Hoburgen strand på Gotland

Austre strand i Sudret

På södra Gotland finns också Austre strand. Hit åker man för att njuta av strand och bad. Det är inte en strand med tillhörande område för andra aktiviteter med matutbud och liknande. Austre strand är vacker, lång, ren och långgrund och här kan alla kan hitta sin egen spot att hänga på.

Sudersand strand på Fårö

För en helt annan typ av strandupplevelse är ett besök på Sudersand strand på Fårö ett tips. En riktigt fin strand men där det råder en helt annan stämning. Stranden är välbesökt och gör man en utflykt hit så att man måste ta färjan över blir det sannolikt en heldagsutflykt. I området intill stranden finns butiker och allehanda stånd med försäljning på ett sätt som får en att känna att man är på ett riktigt turist-ställe i den bästa bemärkelsen. Och om jag kommer tillbaka till dessa krokar kommer jag också passa på att beställa en hel gottis-buffe på Sylvis döttrar. Ett fik där min man beställde något som jag bara smakade av som jag nog alltid kommer ångra att jag inte ställde mig igen i den extremt långa kön för att beställa mer av.

Sudersand strand på Fårö Gotland

Krusmyntagården

Norr om Visby ligger Krusmyntagården som är ett underbara ställe där man kan hänga, se på utsikten, kolla in trädgården, fika, äta god mat och handla i butiken, som är en upplevelse i sig. Jag köpte en ansiktsolja som funkar bättre än någon dyr kräm jag någonsin köpt och efter att ha använt den varje dag i två år har jag fortfarande kvar av den! Det finns även en liten lekplats här.

Katthammarsviks Rökeri

I Katthammarsvik på Gotlands östkust ligger Katthammarsviks Rökeri som är en trevlig fiskrökeri-butik med restaurang där man kan köpa riktigt goda räkor. Vi åt både på restaurangen där och köpte massor av fisk och skaldjur med oss ”hem”. Och vi blev förvånade när vi skulle betala över hur mycket vi fick för pengarna. Så brukar det inte kännas under svensk sommar-semester.

Besök på öppna gårdar

Vi har besökt öppna gårdar som vi har hittat till via tips och det har varit väldigt uppskattat av äldsta dottern. Så om vi åker till Gotland i år kommer det definitivt vara en googling jag kommer göra för att försöka pricka in ett besök. Det är gårdar som öppnar upp för besökare under några timmar en dag. Vi har bland annat sett på honungstillverkning och fårklippning och det har varit ponnyridning och höskrinde-åkande och barnen har fått klättra upp och sitta i en stor traktor m.m.

Ja vi får väl se om jag kan komplettera detta inlägg med fler favoriter 🙂

One thought on “Mina Gotlands-favoriter!

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.