Underbart Naturum Dalarna i Siljansnäs – med en av Dalarnas mest fantastiska panoramavyer!

Resan till Björkberget i Siljansnäs erbjuder en fantastisk utsikt och möjligheten att utforska Siljansnäs Naturreservat. Redan på vägen dit imponeras jag av den imponerande utsikten, även om vi ännu inte nått toppen. Vid parkeringsplatsen stannar många för att fånga ögonblicket på bild, inklusive min dotter.

Vi hade hört talas om Naturum Dalarna som har sitt hem här och deras arrangemang ”Lär dig tova en uggla” för barn. För endast 30 kronor fick man en liten boll av ull, en nål och ett underlag av skumgummi. De som organiserade evenemanget visade vår femåring hur man stickar nålen om och om igen i ullbollen tills den formar sig till en stadig ugglekropp. Det krävde en del tålamod och några stick i fingrarna, men resultatet var enastående, enligt mig. Det verkade vara ganska enkelt, även för den som inte tidigare tovat. Det följer samma princip som en ordentligt tvinnad dreadlock.

Förutom detta erbjuder Naturum Dalarna (som har fri entré) en imponerande utställning som presenterar Dalarnas natur, kultur, geologi och fauna. Utställningen är utformad för både vuxna och barn, så även vår ettåring kunde njuta av vissa delar, inklusive att testa vilken typ av mat fisken gillade. Svaren varierade mellan ”mm, gott” och ”blää”.

I Siljansnäs Naturreservat finns vägar genom reservatet. Under detta besök nöjde vi oss dock med den korta stigen som kallas ”barnlekstigen” och börjar vid Naturum Dalarna. Att säga att vi nöjde oss är inte riktigt korrekt – det är så vackert här, både naturen och utsikten är fantastiska. Vi deltog även i en skattjakt för att lära oss mer om ugglor, och till slut hittade vi en verklig skatt.

Längs stigen kunde man mäta sina hoppförmågor jämfört med olika djur.

Här finns också en blomsterutställning, om man får kalla det så. Vid varje blomma finns en liten historisk beskrivning av dess plats i våra hem. Bolltisteln, till exempel, har odlats för sitt prydnadsvärde i Sverige sedan 1600-talet. Jag förstår varför.

Och så landskapet och utsikten.

Det finns även en restaurang och en butik här, men tyvärr är det som ibland händer på platser med perfekt läge – priserna är höga i förhållande till vad man får. Dessutom fanns det inget vegetariskt alternativ. Det blev en dyr och tråkig räksmörgås istället. Men när man äter med denna utsikt får man inte klaga.