Fina Naturum Dalarna i Siljansnäs – med en av Dalarnas bästa utsikter!

Upp till Björkberget i Siljansnäs kan man åka för att njuta av den fina utsikten och gå omkring i Siljansnäs Naturreservat. Redan på vägen dit slås jag av hur långt jag ser fastän vi ännu inte har kommit hela vägen upp och redan framme vid parkeringsplatsen stannar många för att fotografera. Så även min dotter.

Dottern min fotograferar utsikten vid Siljansnäs

Vi hade läst om att Naturum Dalarna som huserar här uppe och att de ordnade ”Lär dig tova en uggla” för barn. För 30 kronor fick man en liten ulltuss, en nål och underlag i nån slags skumgummi. Sen visade de som anordnade det hela vår femåring hur man stack om och om igen i ulltussen tills den formades till en hård ugglekropp. Det krävdes lite tålamod och det blev en del stick i fingret också, men resultatet tycker jag blev enastående. Att det var så lätt. Ska jag säga som inte tovade, men det såg ganska lätt ut. Samma princip som en hårt tvinnad dreadlock.

Utöver detta erbjuder Naturum Dalarna (som har fri entré) en fin utställning där Dalarnas natur, kultur, geologi och djur presenteras. Utställningen riktar sig till vuxna och barn så även vår ettåring kunde uppskatta en del där, bland annat prövade hon vilken slags mat fisken gillade. Den svarade med ”mm, gott” eller ”blää”.

Naturumdalarna för barn

I Siljansnäs Naturreservat finns stigar genom reservatet. Detta besök fick vi dock nöja oss med den korta stigen som kallas för barnlekstigen som utgår från Naturum Dalarna. Nöja sig är inte riktigt rätt ordval, det är så vackert här, både naturen och utsikten är underbar. Vi gick även en skattjakt för att lära oss mer om ugglor och på slutet fanns en riktig skatt.

Barnstigen Naturum Dalarna i Siljansnäs

Längs stigen kunde man mäta sina längdhopps-skills mot olika djur.

Längdhopp på barnstigen i Siljansnäs

Här finns också en blomm-utställning, kan man nog kalla det för. Vid alla blommor finns en liten historisk beskrivning av blommans plats i våra hem. Bolltisteln här t.ex.. har odlats för sitt prydnadsvärde i Sverige sedan 1600-talet. Jag förstår varför.

humla-naturumdalarna

blommor-naturumdalarna-siljansnas

Och så landskapet och utsikten.

Naturum Dalarna i Siljansnäs

Utsikt på Björkberget i Siljansnäs

Utsikt på Björkberget i Siljansnäs

Det finns ett matställe och butik här också, men tyvärr är det här som det kan vara på platser med perfekt läge. Det är höga priser mot vad man får för pengarna. De hade heller inget vego-alternativ. Det blev en dyr trist räkmacka istället. Men käkar man med denna utsikt får man icke klaga.

Utsikt på Björkberget i Siljansnäs

Utsikt på Björkberget i Siljansnäs

 

2 thoughts on “Fina Naturum Dalarna i Siljansnäs – med en av Dalarnas bästa utsikter!

  1. haha, vad roligt. Jag letade inspiration till min mexiko resa och läste din mexiko post. Väldigt bra tyckte jag och kollade var du mer hade rest. och så har du varit och skrivit om just ”mitt” berg!! Born and raised på björkberget 🙂 världen är liten ibland. (kul att du verkar gilla vår fina kulle också)

    1. Ja, vad roligt! Kul när världen är liten på det sättet. Jag älskar verkligen Dalarna där min mans familj har rötter och ditt berg är fantastiskt. Hoppas du får ihop en fin resa till Mexiko!

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.