Puerto Rico – Vår Resa Hittills

Årets val för vintersemestern landade till sist på Puerto Rico. Valet grundades i första hand på landets lockande position på kartan och Norwegians direktflyg, som var ekonomiskt fördelaktigt för en familj på fyra. Artiklar om öde paradisstränder, det gamla San Juan med sina pastellfärgade kolonialbyggnader, hästar som strövar fritt på gatorna på ön Vieques, djungeln i nationalparken El Yunque, surfställen i Rincon, självlysande vikar, stadscharm, och mycket mer, fängslade vår uppmärksamhet.

Samtidigt möttes vi av kontrasterande bilder och berättelser om Puerto Rico. Det politiska landskapet visade motsättningar, där Puerto Rico är en del av USA men dess medborgare saknar rösträtt i presidentvalet. Reseskildringarna varierade från paradisstränder och mysiga stadsdelar till mindre tilltalande bilder av vägar och höga byggnader nära stränderna. Trots detta insåg vi att var och en kan finna det som passar deras smak. Valet av resmål och resbudget är avgörande för att forma den resa man önskar. Tips som att besöka den södra delen av nationalparken El Yunque istället för den mer turistiga delen med asfaltsvägar, samt att välja hus eller lägenheter via Homeaway och Airbnb istället för hotell, var användbara.

Resrouten börjar ta form. Eftersom vi reser under högsäsongen över jul med barn, känner vi att det är viktigt att ha boende bokat i förväg. Vi kommer att fokusera på tre områden och kombinera dem med dagsutflykter.

San Juan

De första dagarna kommer vi att bo i San Juan, antingen i det historiska gamla San Juan eller i Ocean Park, som ligger cirka 10 minuter bort med bil. Vi överväger också Luquillo som en bas, med tanke på dess närhet till färjorna till öarna Vieques och Culebra samt nationalparken El Yunque. Luquillo är älskat av lokalbefolkningen och är känt för sina enkla matkiosker med fantastisk mat.

![San Juan](URL till bilden)

Vieques eller Culebra?

Vi tror att vi kommer att behöva välja mellan dessa två öar. Båda lockar med sina orörda stränder och en lugn atmosfär. Vieques beskrivs som en otroligt vacker ö med paradisstränder, vilda hästar och underbar natur. Bilder från Vieques ser fantastiska ut. Samtidigt har vi stött på mardrömsberättelser om färjorna till öarna, med långa köer och bristfällig information. Vi överväger också en bio bay-utflykt, där man kan paddla kajak i självlysande vatten.

![Vieques](URL till bilden)

Rincon

Vi kommer definitivt att besöka Rincon för att surfa. Vi hoppas att vågorna ger nybörjare som oss en chans. Rincon erbjuder även lugnare stränder som är lämpliga för barn. Vi ser fram emot att uppleva områdets avslappnade atmosfär och vill hitta ett boende där vi kan gå direkt ut på stranden.

![Rincon](URL till bilden)

Flyga långt dagtid med små barn

Den långa dagflygningen med barnen oroar mig en aning. Jag följer tips från andra resenärer, som att packa presenter, böcker, pysselböcker, iPads och snacks för att undvika övertrötthet. Jag planerar att fördjupa mig i expertråd från Lina på Liniz travel & lifestyle, som har en hel kategori om att flyga med barn. Jag tror att det kommer att fungera bra med vår femåring, men den yngre syskonet, som precis kommer att ha fyllt två år när vi åker, är en energisk liten individ som jag mest ororar mig över. Förhoppningsvis charmar hon alla omkring sig.

Det finns också andra bloggar som har skrivit om Puerto Rico:

  • Daniel på dryden.se om ”Att landstiga i Viejo San Juan.”
  • Maria på Resefamilj i Nya Zeeland delar