Yucatanhalvön i Mexiko – ställena du inte vill missa!

Det var vinter och jag och min man hade precis börjat träffas och satt på bussen efter ett obeskrivligt trist (inte alls som vi tänkt oss) besök i en simhall. Där och då bestämde vi oss för att åka på vår första gemensamma resa och bokade redan samma kväll en resa till Mexiko. Det var dubbel glädje i att planera denna resa, då jag älskar att planera resrutt och denna gång fick jag göra det tillsammans med någon som älskar att resa lika mycket som jag själv. Ja, det här ska nog funka, tänkte jag.

Vår resrutt inkluderade Tulum, Playa del Carmen, Valladolid (som utgångspunkt för Chichen Itza), Isla Holbox och Cancun. Alla dessa platser är väldigt olika varandra och jag hade inte velat missa någon av dem (förutom kanske Cancun). Längre sträckor åkte vi buss och kombinerade det med kortare taxiresor och färjor. Bussarna är fräscha och går på minuten. Boende hade vi bokat de första tre nätterna och efter det gick vi in på hotell och chansade att de hade rum. Funkade bra överallt (utom i Cancun). 

Tulum

Resan startade med att vi landade i Cancun varifrån vi åkte direkt vidare till Tulum. Vi åkte en shuttle tillsammans med några vi träffade på flygplatsen och det tog ca 2 timmar. Tyvärr åkte vi utan vårt bagage som var borta i tre dagar! Hade varit helt ok om vi under den tiden vetat att bagaget var lokaliserat och på väg, men icke, de vi pratade med på flygplatsen hade inte en susning. I vilket fall, anlände vi sent på kvällen då det var becksvart, för att nästa morgon vakna upp och inse att vår cabana låg precis vid stranden. Och inte vilken strand som helst. Både före och efter har jag sett en hel del stränder världen över och få kan mäta sig med denna. Jag förstår att Tulum gång på gång är med på listor över världens vackraste stränder. Och frukosten på hotellet pratar vi om fortfarande. Vi hade lagt oss hungriga och det hade inte gått att få tag på någon mat på kvällen, men jag tror inte att det var det som spelade in. Det serverades omelett lagad på beställning med massa koriander och det smakade ljuvligt.

Här fick vi gå vår allra första strandpromenad tillsammans i jeans. Efter detta packar jag alltid badkläder i handbagaget. 🙂

Vacker strand i Tulum Mexiko

Hängmatta och uteplats = perfekt boende!

basta-boendet-tulum-mexiko

Vi gjorde en utflykt till den lilla staden Tulum för att få tag på kläder och badkläder i.o.m. att vårt bagage var borta. Det var inte helt lätt. Då vi var där för ett antal år sedan bestod staden av en gata och de kläder som hittades såg vi rent ut sagt urlöjliga ut i. Men det allra bästa med Tulum är att det här handlar om att hänga på och njuta av stranden. Det är inget partyställe. Och hotellen är småskaliga. Jag hoppas att det inte har förändrats sedan vi var där.

Och så får man inte missa att göra en utflykt till Tulum Ruins.

Tulum Ruins i Mexiko

Playa del Carmen

Playa del Carmen är helt annorlunda från Tulum. Här är staden vid stranden och det sjuder av liv. Stränderna går inte att jämföra med Tulum, de är inte lika vackra, men har annat att erbjuda. Här hängde vi runt, åt gott och pausade för en öl lite här å där. Och överallt serverades de godaste nachos och salsa vad vi än beställde. Så gott! Från Playa del Carmen passade vi också på att åka på en snorkelutflykt.

Chichen Itza

Besöket vid den forna mayastaden Chichen Itza var en av höjdpunkterna på en resa där hela resan bestod av höjdpunkter. Jag skulle vilja påstå att ett besök här är ett måste när en är i trakterna. Från Playa del Carmen åkte vi vidare till Valladolid. Vi såg inte så mycket av staden, då det var vår utgångspunkt för att ta en tidig buss till Chichen Itza, men jag hade inte velat vara utan ett besök här. Vi hann strosa runt lite och se lite vardagsliv och familjer som umgicks i juletider.

Tidigt, tidigt på julaftons morgon, tog vi en buss till Chichen Itza. Planen var att vara på plats när de öppnade. Och det var vi. Det var magiskt att få se denna plats som jag föreställt mig så länge och att få se Kukulkan’s Pyramid utan folkmassor.

Morgon i Chichen Itza Mexiko

Efter ett olycksfall får turister inte längre klättra upp. Jag är höjdrädd och hade peppat mig själv att klara av att klättra upp. Kanske lika bra att det inte blev av.

Jag rekommenderar starkt att nappa på erbjudande om en privat guidad tur här. Jag vet inte om vi hade tur, men vi gick runt tillsammans med en guide som var alldeles underbar och som berättade allt om platsen och dess historia. Han delade även med sig av en del tankar om nutida Mexiko och tipsade om andra platser att besöka. Jag tänker inte dra en sammanfattning av allt jag fick lära mig här men det är fascinerande att El Castillo (The Kukulkan Pyramid) är byggt i astronomiskt syfte och hur det är uträknat exakt hur solen ska falla på trapporna vid vissa tidpunkter så att det i den solbadande fasaden framträder kroppen av en orm.

Här finns också nedan bollplan. Jag har så svårt att föreställa mig hur detta spel gick till och hur någon kan lyckas pricka en boll genom det inte särskilt stora hålet. Men så saknar jag också all form av bollsinne. Akustiken här är fascinerande. En viskning hörs från en ände till en annan, ca 150 meter bort.

Bollspel Chichen Itza Mexiko

Bollspel Chichen Itza Mexiko

Kolumnerna vid the Temple of a Thousand Warriors.

Isla Holbox

När vi funderade över vart vi skulle ta oss härnäst och diskuterade huruvida vi skulle åka till Isla Mujeres eller Holbox, lät beskrivningen av Holbox mer i vår stil. Medan det i beskrivningen av Mujerdes nämndes nåt om ett McDonalds så beskrevs Holbox som motsatsen. Och vilket ställe! Hit tog vi oss med buss som stannade längs en väg ute i ingenstans, där en taxi åkte förbi och stannade, och som vi åkte vidare med till en färja som vi sprang till och precis hann med. Älskar hur vi ibland chansade oss fram när vi reste utan barn. Väl framme var de första hotellen vi gick in på fullbokade och vi hann bli lite nervösa. Men det löste sig.

Framme på Isla Holbox i Mexiko

Holbox är en liten ö och här kan man gå överallt. I annat fall är det golf carts som gäller. Vi hyrde en bara på kul en dag och körde omkring på öde stränder.

Golf cart på Isla Holbox i Mexiko

Isla Holbox i Mexiko

Här åt vi också den bästa maten på hela resan och en kväll med grillad hummer och annat gott är den bästa mat- och restaurangupplevelse jag haft i mitt liv. Och frukost på nedan ställe med bästa fruktdrickorna är i mina dagdrömmar.

Restaurang på Isla Holbox i Mexiko

Likväl havet och strandbaren.

Isla Holbox i Mexiko

Strandbarsgunga på Isla Holbox i Mexiko

Solnedgång på Isla Holbox i Mexiko

Vi ville inte åka härifrån. Och vi pratar ofta om att åka tillbaka.

Så lite tråkigt att avsluta resan och detta inlägg med Cancun, som var vårt sista stopp på resan. Det är inte stället för två backpackers att komma traskandes med frågan efter lediga hotellrum. Jag har aldrig känt mig så uttittad, på ett så dåligt sätt. Som att det verkligen inte var ok att jag ens gick in. I Cancun möttes vi av en vägg av höga hotell som stod mellan oss och stranden. Vart ska vi ta vägen var känslan. Via någon slags hotellförmedlare på gatan blev vi tagna till ett rum på ett all inclusive hotell och till en del av hotellet som var helt nybyggt. Först då gick det upp för oss att det här var tänkt att vi skulle bo liksom utanför bokningssystemet. Men vi gjorde stan en kväll och lite kul var det att se fest i amerikansk spring break stil.

Vi gjorde denna resa före en del av ställena fanns med i charterbolagens utbud, så jag vet inte om Tulum och Isla Holbox fortfarande är som jag minns. Någon som varit där nyligen och vet? Nästan så att vi kände när vi kom hem att en del charterbolag gjorde copy paste rakt av på vår resa, med t.o.m. samma hotell. Någon som upplevt detsamma?

 

Gilla gärna på Facebook och följ på Instagram, så missar du inga inlägg.

10 thoughts on “Yucatanhalvön i Mexiko – ställena du inte vill missa!

 1. Vi har aldrig varit i Mexiko tyvärr. Men nån gång i framtiden kanske! 🙂 Roligt att träffas häromdan förresten! Tråkigt att vi inte hann prata mer, jag har precis börjat nytt jobb och hade bråttom tillbaka till jobbet… Men det blir fler tillfällen!

  1. Ja, Mexiko rekommenderar jag verkligen och vill gärna åka tillbaka till själv nån gång. Och det var verkligen jätteroligt att träffa er. Jag känner också att jag hade velat prata så mycket mer. Hoppas på fler tillfällen!

  1. Tack Lina! För kommentar och för nomineringen! Vilka kul frågor du har fått ihop. Ska bli kul att svara på. 🙂
   Och jag önskar också att jag börjat blogga tidigare. Vilka resebibliotek vi hade haft. Men vi har mycket kvar att skriva om, eller hur!?

  1. Vad kul att du gillar dem. Extra kul att det kommer från dig. Jag är mäkta imponerad av din blogg! 🙂

 2. Jag håller på att planera en vecka Mexico (efter en vecka i Peru) för min man och mig i januari. Detta inlägg var väldigt nyttigt och jag fick några bra tips. Så tack för det! Ett par frågor har jag också 🙂
  Vad heter hotellet som ni bodde på i Tulum? Kostar det något att se Chichen Itza eller är det bara att gå dit? Skulle du rekommendera att man anlitar en guide när man besöker CI eller kändes det som man fick ut tillräckligt av vistelsen på egen hand?

  1. Hej!
   Vad glad jag blir att du fått bra tips av min sida. 🙂
   Jag kommer tyvärr inte ihåg vad hotellet hette. Kan ha varit Cabanas Los Lirios, men vet att det blev ett charter-hotell efter att vi var där så vet heller inte om det har förändrats. Om jag hittar namnet ska jag uppdatera texten.
   Vad gäller Chichen Itza skulle jag kolla den officiella sidan för senast uppdaterad info om öppettider och vara där när det öppnar. Det kostar att gå in, så även den infon borde stå där. Och jag rekommenderar absolut att gå runt med en guide!
   Hoppas ni får en underbar resa!

 3. Nu kom jag på en fråga till! Hur tidigt fick ni åka till Chichen Itza för att slippa folkmassorna? Jag vill gärna göra samma!

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.