Sand dollar fynd sista dagen på Marco Island

Vi besökte Tigertail Beach idag för sista gången denna resa (för fler blir det hoppas jag) och jag hade precis sagt att jag så gärna ville hitta en sand dollar innan vi åkte, när min man fiskade upp denna vackra och gav till mig. Dottern blev lite sur att hon inte fick den men vi vuxna måste ju också vara fina mot varandra.

hittad sanddollar på strand i västra Florida

Jag har sett de ”riktiga” snäckplockarna traska tillbaka från stranden med flera stycken av dessa med sig, men det känns ändå som att de är speciella att hitta. Särskilt när man är på en strand som även kallas för Sand Dollar Island eller Sand Dollar Spit, som den nordligaste delen av Tigertail Beach kallas för. Detta strandfynd känns förknippat med ön då de nämns i nästan varje text om ön och de finns som smycken i butikerna här.

Jag började med att älska denna del av stranden, för att sedan tycka att den är för bökig att ta sig till, för att till slut känna att det är en väldigt speciell strand som jag älskar. Det är en vild strand som gömmer sig på en ö som i övrigt är full av beach-front condo high-rises och välgroomade förortsvillor. Det officiella namnet för denna del av stranden är Big Marco Pass Critical Wildlife Area och är ett skyddat område för de fåglar som håller till där.

Som jag skrev här (och se bild) måste man vada över vid det rödmarkerade på kartan för att snabbast nå denna del av stranden (vars gräns går från där lagunen börjar och slutar där sandstrippen tar slut). Det är dock inte för alla. Vid vissa tidpunkter på dagen är det midjehögt vatten och särskilt botten är ganska ”yucku” och man sjunker ner lite när man går och läskiga växter kittlar benen. Detta är alltså i den lilla lagunen som bildats mellan land och strand.

flygfoto på Sanddollar Spit strand i Florida

Såhär ser det ut precis där man har vadat över och det är här vi har sett flest fåglar. Ett helt gäng i bakgrunden. Men jag är ingen fågelskådare. Första dagen här trodde vi att vi såg rosa flamingos. Men det visade sig att det är helt omöjligt eftersom de nästan är helt försvunna. Så sorgligt att det kan ske. Den fågel som associeras till Florida finns nästan inte längre. Det vi såg den dagen var Rosenskedstorkar eller Roseate Spoonbills.

Rosenskedstorkar vid lagunen på Tigertail Beach på Marco Island i Florida

På vägen över till stranden såg vi för det mesta krabbor i mängder. Bilden jag lyckades ta, stressad för att det kom ett gäng bakom oss som väntade in att jag skulle ta kort, visar ett exempel som är långt ifrån hur det kan se ut när det verkligen är många krabbor på vägen. Och bilden kan heller inte visa det rasslande ljudet som hörs när krabborna skyndar sig att gömma sig i buskarna när vi kommer. Första gången jag såg detta förstod jag inte vad det var, jag noterade bara först att stigen liksom rörde på sig.

Krabbor på väg till Tigertail Beach på Marco Island i Florida

Väl på stranden kan man fortsätta gå norrut. Det går inte att gå hela vägen längs stranden utan man måste in i mangroven. Det finns en liten stig som går längs vattnet som känns som ett riktigt äventyr att gå på. På bilden nedan ser man hur stranden slutar.

Slutet av Tigertail Beach vid Sand Dollar Spit på Marco Island i Florida

Sen får man gå här. Stigen slingrar sig och på vissa delar är mangroven tät på båda sidor av stigen.

Mangrove vid Sand Dollar Spit på Marco Island i Florida

Och sen kommer man fram hit.

Sand Dollar Spit Tigertail Beach på Marco Island i Florida

Vi gick hit som en liten utflykt. Det är inte stället man sätter upp parasollet på. Och jag hade gärna gått så långt det går att gå, men inte denna gången. Barnen hade inte orkat.

Nästa inlägg blir från Eleuthera, Bahamas!!

2 thoughts on “Sand dollar fynd sista dagen på Marco Island

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.