Take ya time – allt är ett äventyr på Eleuthera

Jag vill verkligen försöka beskriva denna ö. Den är speciell. Pga stränderna, trevligheten i form av hej och tjena hos de som bor här och pga hur krångligt det mesta är här.

Vi har valt Eleuthera för att det verkade vara ett ställe där vi kunde ta det lugnt och njuta av vackra stränder, utan kommers. Vi reser som familj och är inte ute efter folkliv (iaf inte på denna del av resan) och nattliv. Varken budget eller intresse för oss till något resort. Harbor Island är heller inget vi prioriterar att se denna resa. Harbor Island är en intillliggande ö som finns med på guideböckernas ”att se/göra lista” dit de rika och berömda åker eller bor. Om man läser en guidebok om Bahamas och läser om Eleuthera, står Harbor Island som ett absolut måste. Läser man däremot texter om Eleuthera specifikt, nämns inte Harbor Island. Nu har inte vi besökt denna ö, men vad jag förstår kan inte två öar vara mer olika, eller intresset hos resenärerna vara mer olika. En ö är oexploaterad och lite ”ruffig” (kommer inte på någon bättre beskrivning) och en beskrivs som att ha bagerier som är likvärdiga med de i Paris.

Det tar ett tag att förstå sig på Eleuthera. Villan vi bor i heter Take ya time cottage, och namnet vittnar lite om sinnesstämningen här. Saker och ting tar sin tid. Och de små sakerna blir till äventyr. Vi irriterar oss på värdparet, samtidigt som de är härliga på nåt sätt, och ger oss en inblick i livet här. Mycket är beroende på om saker och ting kommer in med ”båten”. Det är svårt och dyrt att få tag på saker och det beror på att nästan allt importeras. De saker vi har klagat på vad gäller boendet har vi aldrig fått en ursäkt för utan allt förklaras i långa utlägg med att den och den (som de anlitat) inte gjort det de ska eller att ditten och datten inte har kommit med ”båten”. Hela altanen var överväxt så till den grad att det inte gick att komma fram till grillen när vi först kom och grillen saknade även gastub. Men svaret vi fick var typ att de flyttat precis innan vi kom och de inte har kollat dessa saker själva. Och någon skulle ha tagit bort växterna (som var helt galna) men har inte gjort det. Osv, osv.

Och internet funkar ibland. Men vi kan gå över till grannen och ställa oss och se om vi får nån kontakt… Efter ett tag gillar jag denna ”såhär är det bara” sätt att se på och göra saker.

Och vill man köpa färsk fisk får man hålla utkik efter någon fiskare som precis kommer in från att ha fiskat. Ingen har riktigt kunnat svara på var och när. Vi har lyckats handla färsk fisk två gånger. En tonfisk och en grouper. Grouper är nog den godaste fisken!

Och beroende på om ”båten” har kommit in, finns det tex. broccoli i affären. Annars inte. Vi har köpt konserver och torkade bönor. Och när vi hittat har vi köpt underbar papaya. Den är lokal.

Stränderna hittar vi till via tips och ibland detaljerade vägbeskrivningar som visat sig vara ett absolut måste för att hitta rätt.

Och vi blir räddade av värdparet när golfbilen, eller klubb-bilen, inte startar. Det är det ena med andra hela tiden och värdparet verkar alltid vara på språng.

Jag märker när jag skriver att det blir lösryckta händelser som kanske inte riktigt ger en bild av denna plats. Men det är ett paradis, där paradisstränderna är så många att de gör en löjligt bortskämd. Och vi har det riktigt bra i en villa som har det mesta. Annars, för de som bor här, verkar många saker bökiga och man får bara gilla läget. Vilket de gör. Vatten, alltså vanligt kranvatten, kan var svårt att få tag på (och dyrt) och kan vara en bristvara. De köper på sig varor när de reser till tex. Nassau, allt från ekologiska varor till duschdraperier. De tajmar att besöka butiken efter att båten har kommit med varor, köper mat på restaurang till lunchpriser för att äta senare, osv. Precis när vi snart ska åka härifrån börjar vi fatta lite hur det funkar och tycka om denna ö mer och mer.

Eleuthera en av Bahamas öar

Mer om stränderna i nästa inlägg.

 

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.