En heldag med ett underbart gäng i Uppsala

För en tid sedan fick jag ett e-postmeddelande från en av mina äldsta vänner med ämnesraden ”Hej alla fantastiska kvinnor!” Meddelandet fortsatte med orden: ”Vi är båda avundsjuka på alla som har ett gammalt kompisgäng som tar roliga helger tillsammans med jämna mellanrum. Även om vi har fantastiska vänner så känner vi inte att vi har ett sådant gäng…”

Så tanken med det nya gänget var/är att ses ungefär två gånger per år och göra nya saker tillsammans, och jag blev så glad när jag läste detta mail eftersom det är precis vad jag har saknat. Andra nära vänner har sina sådana arrangemang sedan tidigare, och även om man ses ofta brukar det inte vara på just detta sätt med gruppaktiviteter. Och när man träffas i lite större grupper är det ofta inkluderat med respektive familjer. Men ibland vill man ha något eget också.

Alla känner varandra via någon eller några andra i gruppen, och för min egen del kände jag inte någon annan förutom den vän som hade bjudit in mig. Och det är uppfriskande att träffa och börja lära känna nya människor. Nya erfarenheter, nya jobbberättelser, reseberättelser, och så vidare. Det blev många intressanta samtal under dagen.

Gänget har hunnit ses några gånger, men för mig var det första gången, då jag av olika anledningar inte kunnat vara med tidigare. Upplägget är lite som en möhippa med aktiviteter och ett hemligt program för de som inte arrangerar. Att arrangera turas man om med, och denna gång bjöds vi in till Uppsala. Vårvädret var som bortblåst, och bilderna blev lite därefter. Bilderna som följer fokuserar på platserna vi besökte.

Vi möttes vid tågstationen och åkte vidare med buss till Gamla Uppsala och Kungshögarna. De är från ca 500-talet och tros vara begravningsplatser för kungar. Besöket inleddes med lunch och mjöd på Restaurang Odinsborg. Jag hade aldrig smakat mjöd innan och trodde att det skulle smaka ungefär som öl, men det gjorde det inte. Det var sött och smakade jul. Helt ok, men nog inget som jag kommer ha cravings efter. Lunchmaten var dock riktigt bra. Jag åt en varmrökt lax med skagenröra som smakade fantastiskt.

Sedan gick vi till museibyggnaden och kikade runt lite på utställningen om Gamla Uppsalas förhistoria och de arkeologiska fynd som hittats på platsen. Men den stora behållningen för mig var själva byggnaden, som var så snygg. Modern samtidigt som den passade in på platsen med vackert grånat trä, högt i tak, mycket fönster och stora fönster ut mot Kungshögarna.

Det var många som var där med sina barn, och det är nog ett väldigt trevligt utflyktsmål med barn då även en hel del aktiviteter erbjöds. Det som såg roligast ut var någon typ av dragkamp som gick att prova på, men inne i museet fanns också en liten avdelning för lek med trähästar och utklädningskläder, och utomhus lagades det mat och personer i historisk klädsel – varav några särskilt tjusiga slagskämpar utrustade med svärd – gick omkring.

Själva spelade vi, det kalla vädret till trots, kubb. Riktigt kul med lite laganda som vi fortsatte med senare under dagen. Och när ingen tar det på för stort allvar är det härligt med de skratt och naturliga pepp som uppstår.

Platsen för Kungshögarna är vacker. En av tjejerna brukade löpträna här, och jag kände att det hade jag gärna gjort själv. Grusvägen fortsatte bort och såg väldigt inbjudande ut. Och backträning kan man ju ägna sig åt här om man vill. Någon trodde att man tidigare inte fått gå uppför högarna, men nu gick folk upp, och många barn sprang upp och ner. Det är visst även en populär kälkbacke vintertid, och det kan jag verkligen tänka mig.

Dagen fortsatte på Latitude-59 med LaserGame varifrån jag av förklarliga skäl inte har några bilder. Jag satsade och lyckades ramla in i ett element med en blå armbåge som krigsskada, och jag har träningsvärk i låren efter allt springande på huk. Men de allra högsta poängen lyckades jag ändå inte nå. Vi körde samma lag som från kubben vilket var kul. Vem som vinner är mindre viktigt, hehe. Nej, men på riktigt, när man träffar några för första gången är det kul med lite lagkänsla.

Sen var det minigolf på en inomhusbana med inspiration från fjärran länder, komplett med palmer men minus riktig sol.

Sista aktiviteten före middagen var relaxbadet på Fyrishov. Perfekt avslutning med chans till lite piff inför middagen.

När datumet sattes var det ingen som tänkte på att det sammanträffade med Eurovision final, så de tappra arrangörerna ändrade valet av restaurang i sista stund till ett ställe som visade den. Jag hade inte tittat om jag varit hemma, men fann mig själv meddragen och var full av kommentarer. Att kommentera deltagarna är ju det roliga, hur hemskt det än låter, och vi var några som konstaterade att så här hade man ju inte kunnat bete sig inför sina barn.