Adjö Vackra karga Enskär

Det förra landstället på Enskär i Stockholms ytterskärgård var vackert, kargt, unikt och mycket mer, men det var inte det optimala valet för oss – min mamma, jag och min bror med familjer. Beslutet att sälja mognade över tid och var inte enkelt att fatta. Men i efterhand känns det som det rätta beslutet.

Enskär ligger söder om Rödlöga och tillhör Rödlöga Skärgård, en avlägsen plats med utsikt mot havet. Det finns bara tre hus på ön. För att nå dit tog vi bussen till Skeppsbron och fortsatte sedan med båtarna Sjögull eller Sjöbris till Rödlöga, en resa som tar 4 timmar. Vid ankomsten promenerade vi till vår egen lilla båt för den sista sträckan till Enskär. Havet nära Rödlöga är ofta lugnt, men när man kommer ut från kanalen mellan Rödlöga och Västerö blir det mer oskyddat. Där började havet kännas på riktigt, ofta blåsigt, och båten hoppade fram på vågorna, vilket ofta resulterade i att vi blev blöta av salta stänk. Men när man väl var där, känslan av att vara framme efter den långa resan, med dofterna av hav, tång, båtbensin, brasa och enbär. Fiskmåsarnas skrik, havsluften, vinden, enkelheten och avskildheten – det var underbart.

Efter ett års letande har vi nu funnit en ny plats utanför Strängnäs, precis vid Mälaren. Det är mycket enklare för mig att åka dit själv med barnen, min mamma kan åka ut ensam med barnbarnen, och det är lättare att bjuda in vänner. Vi har bytt havet mot en sjö och det besvärliga med packning, buss och båt mot en dryg timmes bilresa till en plats där vi kan vara året runt om vi vill. Vi har inga tidigare kopplingar till Strängnäs, men det är något vi kan skapa. För mina barn kommer detta vara stället de har känt sedan de var små. Och Enskär försvinner inte bara för att det inte längre är vårt.

Men när jag cyklar till jobbet och ser Sjögull och Sjöbris, känner jag något. Inte saknad, utan en härlig känsla som påminner mig om allt jag älskade: ljudet av vågor och bara släta klippor. Det här inlägget fokuserar främst på Enskär. Så nog med text. Här kommer bilder, och jag har verkligen inte lyckats begränsa mig i mitt urval 🙂

Adjö Enskär.

Det första året på det nya stället har inneburit en hel del arbete och har inte varit den avkoppling vi hoppades på, men förhoppningsvis är de stora projekten nu klara. Nu väntar gräsmattelek med kubb och fotboll, cykelturer, bad på sandstranden och båtturer på den lugna sjön – och mycket, mycket mer!