Att navigera smidigt till Culebra – mina råd för färjeresan!

Nästa inlägg skulle egentligen handla om Castillo San Felipe del Morro, men eftersom jag har fått frågor om hur det fungerade att ta färjan till Culebra, tänker jag avvika från den kronologiska ordningen och istället dela mina erfarenheter om den omtalade färjan. 🙂 Jag vill också berätta hur vi lyckades undvika köer.

Jag har en tendens att skriva lite för långa inlägg, så jag börjar med några korta tips om att resa med färja till Culebra:

  1. Åk helst en vardag och undvik den tidiga färjan.
  2. Sitt långt bak i färjan och ta åksjuketabletter i förväg.
  3. Stanna mer än en natt (vi stannade 4 nätter, vilket kändes för kort).
  4. Åk tillbaka till Fajardo med den tidiga färjan och köp biljetter dagen innan.
  5. Ta med tillräckligt med kontanter för parkeringen vid återresa.

Många varnade om hemska köer för att få biljetter till färjan, vilket fick oss att överväga att flyga istället. Men prisskillnaden var betydande, och med en familj på fyra skulle flyget bli för dyrt. Vi betalade cirka 10 USD tur och retur för hela familjen.

En annan bekymmer var den långa kön och osäkerheten kring att köa i stark sol utan att veta om biljetterna skulle vara tillgängliga när vi väl kom fram. Det går inte att köpa biljetter i förväg, så vi valde att åka på en vardag och undvek den mest populära morgonfärjan.

För att undvika problem planerade vi också vår resa genom att fråga Airbnb-värdar om det skulle vara smidigare att ta färjan på eftermiddagen en vardag. Det bekräftades att det skulle vara enklare, och det var så vi planerade vår resa.

Resan började med att köra från San Juan med hyrbil, anlända i god tid och en smidig köpupplevelse för biljetterna. Vi hade också tagit höjd för parkering, och det fanns gott om platser när vi kom. Efter genomgång av väskor och en kort kö till färjan, var vi snart ombord.

På färjan blev det dock en oväntad prövning. Trots att allt gick enligt plan och biljettköpet var enkelt, blev sjögången på färjan en av de värsta reseupplevelserna någonsin. Många blev sjösjuka, inklusive vår äldre dotter och min man. Vi hade läst om möjligheten, men upplevelsen överträffade våra förväntningar. Trots detta kom vi fram till Culebra, där vi möttes av en trevlig Airbnb-värd och kunde börja njuta av vår vistelse.

För att undvika sjösjuka på återresan valde vi den tidiga morgonfärjan tillbaka till Fajardo. Det visade sig vara en lyckad strategi, och vi kunde köpa biljetterna i förväg. Att komma tillbaka tidigt på morgonen innebar också att det inte fanns någon kö för att hämta ut bilen från parkeringen i Fajardo. Så om man klarar av att gå upp tidigt kan det vara ett bra tips att välja den tidiga färjan för återresan.