Ett besök med barnen i El Yunque National Forest för att se tropisk regnskog!

Jag hade siktet inställt på ett besök i El Yunque National Forest redan när vi planerade vår resa hemifrån. Och vi hade med det i tankarna när vi bestämde var vi skulle bo under resan, men när vi väl åkte dit var det ändå ganska oplanerat. Vi hade diskuterat lite huruvida vi skulle skippa ett besök där för att undvika att resan inte skulle bli en stress att hinna med att se så mycket som möjligt. Ibland känns det som att en gör sig själv en björntjänst då. Men när vi satt och pratade vid frukosten (i Ocean Park i San Juan) om vad vi skulle göra den dagen och äldsta dottern sa ”ska vi åka till regnskogen idag?”, bestämde vi oss för att åka. Det är inte varje dag en kan uppfylla en sån önskan och jag tänkte att barnen skulle uppskatta att få se en riktig tropisk regnskog.

I minnet hade jag Costa Ricas regnskogar, men efter lite läsning förstod jag att upplevelsen här inte skulle bli som mina tidigare besök i regnskogar (som finns att läsa om här och som dock inte går att jämföra då vi reste utan barn då och även investerade i riktigt bra guidade turer). Till skillnad från de andra upplevelserna, kan en köra in i El Yunque med bil och en del av de populära sevärdheterna går t.o.m. att se från bilvägen. Som t.ex. La Coca Falls

… och denna utsiktsplats.

I El Yunque är det lättillgängligt och anpassat med asfalterade trails och enligt mig alldeles för många fula slitna rasthus utplacerade längs stigarna. Jag har mest fotat runt de många rasthus som finns, så lite känner jag att mina bilder nedan till viss del bara visar guldkornen. Så inte direkt någon off the beaten path upplevelse (som jag läst att man dock kanske kan få i den södra delen och som vi också var inne på ett tag att besöka) men en utflykt som för oss och barnen blev väldigt lyckad. Och El Yunque stoltserar med över 240 sorters träd och 1000 sorters växter!

Vi körde från San Juan på strax under timmen och längs motorvägen tycker jag att det är väl skyltat fram tills att vi svängde av på highway 191. Men sen kändes det som vi körde en bra bit till innan vi såg fler skyltar och innan vi kom fram till första Visitor Center. Från att en kör in i parken är det en bit kvar längs stigande, slingrande vägar fram till där trailheadsen börjar och som jag inledde med att skriva var vårt besök inte särskilt planerat, så i bilen på vägen dit satt jag med Lonely Planet och valde då La Mina Trail, eftersom vi tänkte att den skulle funka för barnen då den i guideboken beskrivs som kort och delvis asfalterad. Visst hade vi kunnat vandra svårare trails med barnen, men då detta var en spontan utflykt som vi inte valde att lägga en hel dag på, blev valet därefter.

Här började vår hike.

La Mina Trails slutar vid ett vattenfall, men det blev inte så att vi tog oss ända ner utan vände tillbaka efter att ha gått nedåt en bit för att barnen skulle orka gå tillbaka upp före utflykten gick från lyckad till mindre lyckad för samtliga.

Jag är så glad att vi inte valde bort ett besök här i regnskogen!