Culebra – vårt nyfunna paradis

Ja vi valde ju mellan Vieques och Culebra för att kunna hinna landa på de ställen vi valde att besöka. Vi uppskattade verkligen att ha några dagar på varje ställe och på Culebra ville vi verkligen landa. Nu vet vi att vi älskar Culebra och vi hade gärna stannat längre. Om vi hade känt detsamma på Vieques får vi kanske veta under nästa resa. För jag tror det blir ett återbesök till Puerto Rico. Och då kommer vi också vilja återvända till Culebra, så isf får det bli både och då.

Efter färjeturen dit (som jag skrev om här) var vi dock inte helt glada i hågen så när vår airbnb-värd öppnade upp en dörr i ett plank och vi klev in i vårt boende var känslan av lättnad och lycka enorm. Vi trodde knappt det var sant att boendet vi hyrt var bättre än vi hade kunnat föreställa oss. Det ligger precis vid kanalen bredvid färjehamnen och precis vid vattnet är en stor uteplats med ett stort lågt bord fullt av leksaker som barnen genast började leka med. Vi turades om att gå in och titta på de två sovrummen och vardagsrummet med kök och matplats i öppen planlösning med en hel radda fönster ut mot kanalen och med utgång till en andra uteplats med hängmatta och brygga. Och så var kylen fylld med allt en kan önska sig och behöver innan första handlingen är gjord och lite därtill. Det var inget som ens hade utlovats. Ja, vi öppnade varsin öl och var så j-vla nöjda. Och barnen var i lekens värld så vi kunde t.o.m. dricka dem med ro.

Från uteplatsen såg vi fiskar, iguaner och vackra fåglar.

Tilläggas bör göras är att vi var ensamma på detta boende. När fler enheter här är uthyrda har en kanske inte alla uteplatser och takterasser för sig själv, som vi nu hade.

Varför vi valde Culebra

Vi valde Culebra eftersom vi fick en bra känsla och en uppfattning från beskrivningar att det var än mer avslappnat än Vieques och beskrivs såhär i Lonely Planet:

… no big hotels here, no golf courses, no casinos, no fast-food chains, no rush-hour traffic, no postmodern stress …

Och så verkade det funka att bara ta sig fram med golfbil, så att vi skulle slippa hyra bil. Året innan när vi besökte Bahamas hade vi bra erfarenhet av att ta oss runt med golfbil i närområdet och så är det roligt att åka också.

Men, så kan det ju bli på resa, att det inte alls blir som en tänkt sig. Vi hyrde en golfbil och hann köra ungefär 4 meter innan vi blev stoppade av en polis som skarpt sa till oss att vi absolut inte kunde åka med vår tvååring på det sättet. Först var det lite antiklimax medan vi stod redo med badkläderna och väntade medan hyrbil fixades istället. Men det var innan vi hade sett något av vägarna och trafiken, och vi förstod ju sen att det inte var såna vägar som vi tänkt oss. Det är absolut inte några stora vägar men jag hade inte känt mig bekväm med att åka med barnen utan bilbarnstolar och hålla i en tvååring så som det var. Så det blev bra, men det hade varit bra att veta innan att barn under fyra år inte får åka golfbil under några omständigheter på Culebra.

Stränderna på Culebra

Och ja, Culebra ären liten ö och vi hade inte långt till stränderna. Och det är såklart inte bara boendet som gjorde att vi kände oss så nöjda med valet att åka hit. Under denna del av resan fick vi det småskaliga med paradisstränder och riktigt bra bad. Vi hade samma tänk här som under hela resan med fokus på att inte stressa runt, så vi åkte inte runt över hela ön och återvände till stränderna vi gillade istället för att hitta nya. De här fastnade vi för.

Playa Flamenco

Första doppet tog vi på Flamenco Beach som en del beskriver som en av Karibiens bästa. Och visst är den vacker!

När jag stod och försökte få ett kort på det första som möter blicken när man tar sig till stranden via den boardwalk som är närmast parkeringen hörde jag en del förbipasserande dra efter andan.

Det var lite vågigt och varning för undervattensströmmar när vi var där så det var inte bästa badet för barnen här. Det märks också att detta är öns dragplåster med mycket folk som fotar och som verkade göra kortare besök för att bocka av att ha sett stranden och den rostiga stridsvagnen i ena änden av stranden. Till skillnad från de andra stränderna vi besökte finns här också service med matkiosker, duschar och toaletter. Men det är inte så att det var supermycket folk på stranden, men det kan ha berott på att vi inte var där en helg.

Det finns också en camping här och vi träffade en dansk familj som bjöd oss på vattenmelon och berättade att de hade bott där ett tag. Så här går också att bo lite enklare.

Matkioskerna är alla samlade här vid parkeringen.

Och så stridsvagnen. Det är idag en turistattraktion och ett konstverk efter att en lokal konstnär vid namn Jorge Acevedo har målat på den. Men den påminner också om att det här tidigare varit en plats där militära trupper övade invasioner. Kontrasterna är galna.

Det finns även en tank till en bit upp från stranden.

Playa Tamarindo

Men vår favoritstrand på Culebra och en favoritstrand överhuvudtaget, är Tamarindo.

Den växte för var sekund vi var där. Till en början kändes den lilla stranden galet overcrowded med snorkelutflykter och kajaker. Men de allra flesta där var i vattnet så det fanns plats för alla. Och det är vattnet som är den stora behållningen här. Det är verkligen kristallklart och lugnt och fiskar finns att se utan att knappt lämna stranden och utan cyklop. Vi badade i timmar i sträck och då var ingen av oss sådär supersugna på att gå upp.

Tamarindo ligger vid ett marint reservat vid namn Luis Peña. Och det ska gå att se sköldpaddor här, men vi snorklade aldrig ut tillräckligt långt för att se dem då vi turades om att bara göra kortare snorkelturer längs med stranden.

Backdropen i form av gröna (så mycket grönt här) bergiga småöar är också så vacker att titta på här. Ja, vi hade gärna haft några dagar till här.

Dewey

Vi bodde ju så bra och badade så mycket så det bidde inte så mycket tid över för att strosa runt i Dewey. Vi handlade mat och bakverk och en kväll åt vi på Zaco’s Tacos som jag inte kan rekommendera. Mysigt ställe men ingen vidare mat.

Och här handlade vi. Ser inte så stort ut men de hade det mesta här.

Hamnen är ganska folktom mellan det att färjan kommer och går. Här sedd från takterassen på vårt boende. God natt Culebra. Ses snart igen hoppas jag.