Gesundabergets skidskola och häng istugan i Mångberg i underbara Dalarna

Vi tillbringade några dagar i underbara Dalarna, där vi njöt av både skidskola på Gesundaberget och avkoppling i stugan i Mångberg. Vintern bjöd på lite skidåkning, och det var verkligen roligt att se vår femåring delta i skidskolan för första gången.

Att vara i stugan i Mångberg var ovärderligt för hela familjen, och vi var alla överens om att vi inte ville åka hem. Tyvärr kan man inte alltid göra exakt som man vill, men stugvistelsen var ändå guld värd.

Skidskolan visade sig vara rätt beslut. Inte bara för att skidlärare kan lära ut bättre, utan också för att det är lättare att hantera eventuell frustration med en lärare istället för föräldrar. Första dagen i barnbacken var dock inte präglad av strålande sol.

Vår plan var inte helt genomtänkt eftersom vi kom fram sent kvällen innan och inte insett avståndet till barnbacken från skiduthyrningen. Trots detta blev det en stressig start. Vår dotter gladdes dock åt att åka i knappliften själv.

Eftersom vi mest fokuserat på skidskolan från morgonen fick lillasyster värdefull egentid med oss för lek i snön. Vi hade en perfekt uppställning där en förälder stannade hemma med minstingen medan den andra åkte med skidskolan och sedan åkte själv med den äldre dottern. Jag njöt av en timme själv i backarna och senare av tid med båda barnen.

Första gången jag och dottern åkte själva gick det inte så bra. Min teori om att det är svårare med föräldrar bekräftades när skidåkningen inte flöt som med skidläraren, vilket ledde till frustration och föräldraångest. Vi pratade igenom det och nästa gång gick det betydligt bättre, och vi fick vår revansch på en mysig stund.

Utsikten från Gesundaberget var så vacker att det var svårt att fokusera på åkningen. Jag hade en stark önskan att stanna och fotografera hela tiden, men jag insåg att det ibland kan förstöra upplevelsen. Dessutom märkte jag att jag oavsiktligt hade fotograferat i kvadratformat.

Mångberg erbjöd en fridfull miljö med vitt och tyst omkring. Det saknades rinnande vatten i stugan, och vi eldade flitigt i brasan. Att gå ut i den kalla luften och höra knarrandet när jag hämtade vatten från brunnen eller ved gav en lugn och fridfull känsla. Vyerna på vintern var lika vackra som under sommaren, och dammen som normalt är vår badplats visade sig vara vacker även under vintern. Det var verkligen en minnesvärd resa!