En kväll, en dag och en förmiddag i Lissabon

Jag reser inte mycket i jobbet men det händer och när jag denna gång skulle resa till Lissabon bestämde jag mig för att förlänga resan och stanna kvar lite längre privat och så åkte min man också och joinade mig när jobbdagarna var över.

Så jag kom några dagar innan och hade då turen att för första gången i mitt liv bli uppgraderad, helt utan anledning (troligen var de väldigt fullbokade) till en suite.  Så ca 60 kvm med helt fantastisk utsikt på Sheraton. Jag ville bara sätta på mig morgonrocken och hoppa på sängen. Härifrån såg jag staden, floden, 25 april bron (Lissabons Golden Gate) och Jesusstatyn.

Som del av jobbresan åkte jag på en timmes bussrundtur i stan och fick då bland annat se och höra om statyn som står på torget Praça do Marquês de Pombal och om hur 25 de Abril Bridge har fått sitt namn, se Belémtornet, Jeronimosklostret och Discoveries monumentet. Det var lite av en avbetning kan man säga och inte mitt favoritsätt att se en stad men det ger en bra övergripande koll på områdena.

Jag hade inte kollat upp så mycket i förväg (främst pga tidsbrist) men jag hade läst tillräckligt för att förstå att detta är en stad en ska promenera i. Vi hade en kväll, en hel dag och en förmiddag, så inte alls särskilt mycket tid, och på den tiden ville vi mycket hellre försöka insupa och få en känsla för staden än att springa runt och pricka av sevärdheter. Och så ville vi njuta av att vara iväg själva utan barnen.

Trots att jag tror att vi såg staden under de absolut sämsta dagarna vädermässigt som går att föreställa sig (kallt och regn då en hade förväntat sig vårvibbar), så blev det en lyckad resa. Jag tror helt klart att denna stad kommer mer till sin rätt när solen skiner och alla uteserveringar är öppna. Vi såg potentialen men fick inte riktigt uppleva staden i sin glans tror jag.

Lissabon passar också bra för en kortare vistelse (om än kanske inte lika kort som vår) då det är enkelt och snabbt att ta sig från och till flygplatsen med tunnelbana eller taxi (ca 15 min till vårt hotell med taxi från flygplatsen) och överlag är det billigt att åka taxi.

Bairro Alto

Första kvällen hann vi bara några meter innan regnet började ösa ner. Efter en del paraplypromenerande var vi tvungna att stanna till och ta skydd under ett parasoll på en uteservering i Bairro Alto området, när jordens åskknall hördes. Restaurangen (Boteco, se länk nedan) hade inte öppnat än men de var schyssta och släppte in oss ändå, så där satt vi medan de moppade golven och fixade iordning och vi fick in vin och ost. Hade inte kunnat bli bättre faktiskt! Vi gillade stället så mycket att vi bestämde oss för att även äta middag där. Vår trevliga servitris beskrev restaurangen som en blandning av portugisisk och italiensk mat. Här åt vi riktigt god, vacker mat för inga stora summor alls.

Sen gick vi vidare till en bar (Tascai Mastai, se länk nedan) där folk satt och ritade, läste, åt och drack. Det var inrett lite som ett hippt vardagsrum. Och precis som förra stället, var det väldigt trevlig lättsam stämning och service.

Vår heldag

Vår hela dag började vi med frukost i Club Loungen som man visst fick äta i om en bodde i en suite. Så där hade vi det bra med juice som pressades på beställning och massa annat gott. Och vi var liksom bara tvungna att ta ett glas bubbel också. Sen gick vi ut och började promenera. Under denna heldag då det mestadels var uppehåll fick vi den där dagen så som jag hade föreställt mig det.

Vi gick förbi gatukonst.

Promenerade i Parque Eduardo VII

och vidare längs Avenida da Liberdade med dess gatumosaik

tittade på den vågiga marken på Rossio Square

promenerade vidare längs gågatan Rua Augusta

Tittade på Elevador de Santa Justa. (Kände inte att vi ville lägga tiden på att köa för att åka upp.)

och vidare genom bågen (archen/triumfbågen) ner till torget Praça do Comércio och floden.

Det stora torget här är så vackert och att det får vara kvar en så stor tom yta i en stad är fantastiskt. Och floden nära havet svallar in här. Iaf den dagen vi var där låg den inte stilla och blank som annars är den vanliga synen av vatten i en stad. Vi stannade på en uteservering intill torget och satt i solen och bara njöt.

Alfama

När det började närma sig lunchdax promenerade vi mot Alfama området som är Lissabons äldsta stadsdel med små gator med färre bilar, små gränder och vackra husfasader med mönstrad keramik. I den sötaste av gränder hittade vi en restaurang med en del bord i solen och där satte vi oss vid ett bord placerat precis på gatan och åt de godaste räkorna och provade grillade sardiner. Vi beställde grönt vin (Vinho Verde) som påminner lite om det vi kallar ”dagens” fast inte lika sött.

Lissabon är kontrasternas stad. Nytt, gammalt och fint och förfallet. Och all världens färger och vacker mosaik på husväggarna. Det är intressant att titta på en del hus där växterna har fått ta över och kontrasterna är ibland extrema med vackra hus intill tomma bitar mark eller övergivna hus som är nära att förfalla.

Men jag tycker absolut att det är en vacker och trevlig stad med dess kullar, spårvagnar, torg, utsikt (nedan mot Castelo de São Jorge), mosaik på husfasader och gator, blommor på balkongerna, tvätt som hänger och floden som minner om havet och restauranger där det går att se rätt in i köket från gatan.

Time Out Market

Vi avslutade resan på Time Out Market. Regnet öste ner, så en inomhusmarknad var perfekt. Konceptet här är fine dining (om det nu heter så) men till priset av en lunch i Stockholm. Här åt vi riktigt bra mat och här finns också barer och försäljning av lite blandade saker, som tex. vackra sardinkonservburkar. Intill själva matmarknaden finns en annan marknad där det såg ut som att de annars säljer frukt m.m. och den dag vi var där var det fler stånd som sålde gamla mynt och frimärken.

Mina bästa Lissabon-tips är att promenera, promenera och promenera. Och glöm inte att titta uppåt och såklart att stanna här och där på alla trevliga serveringar. Och beställ portvin till osten. Om jag hade stannat några fler dagar hade jag besökt området Sintra med dess sagoslott.

Länkar till de matställena vi gillade:
Tascai Mastai (bar) 
Boteco (restaurang)
Time Out Market