En kväll, en dag och en förmiddag i Lissabon, utforskning av staden på kort tid

En kväll, en dag och en förmiddag i Lissabon blev en oförglömlig upplevelse för mig och min man när jag förlängde en jobbresa för att utforska staden. Ankomsten till Sheraton Hotel blev extra speciell då jag för första gången i livet uppgraderades till en svit med en fantastisk utsikt över staden, floden, 25 april-bron och Jesusstatyn. En drömlik start på resan.

Under jobbdagarna fick jag en överblick av staden genom en timmes bussrundtur som inkluderade platser som Praça do Marquês de Pombal, 25 de Abril-bron, Belémtornet, Jeronimosklostret och Discoveries-monumentet. Trots att det var en snabb genomkörare fick jag en övergripande känsla för områdena.

Med endast en kväll, en hel dag och en förmiddag ville vi inte stressa igenom sevärdheter utan föredrog att promenera och få en känsla för staden. Vädret var inte det bästa, men trots kyla och regn lyckades vi njuta av Lissabons charm. Solen och uteserveringarna skulle säkerligen ge staden ännu mer glans.

Bairro Alto

Bairro Alto blev vårt första stopp där vi sökte skydd under ett parasoll på restaurangen Boteco när regnet öste ner. Atmosfären och maten imponerade så mycket att vi stannade för middag. Vi fortsatte till baren Tascai Mastai och fann en avslappnad stämning och vänlig service.

Heldagen

Vår heldag började med en utsökt frukost i Club Loungen på hotellet. Sedan promenerade vi genom olika områden som Parque Eduardo VII, Avenida da Liberdade, Rossio Square, Rua Augusta och Praça do Comércio. Vi njöt av gatukonst, den vågiga marken på Rossio Square och den vidsträckta utsikten från Praça do Comércio.

Alfama, Lissabons äldsta stadsdel, erbjöd små gränder och vackra husfasader. Vi stannade för lunch i solen och avnjöt räkor och grillade sardiner med grönt vin. Staden visade sig vara en kontrasternas plats med sina färgglada hus och förfallna byggnader.

Avslutningsvis besökte vi Time Out Market, där vi avnjöt fin mat till priser som skulle anses som ”fine dining” i Stockholm. Inomhusmarknaden erbjöd också barer och försäljning av olika varor.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag att utforska Lissabon till fots, ta in atmosfären och stanna vid trevliga serveringar. Glöm inte att prova portvin till osten. Om jag hade haft mer tid skulle jag ha besökt Sintra med sina sagoslott.

Länkar till rekommenderade matställen:

Tascai Mastai (bar) 
Boteco (restaurang)
Time Out Market