Puerto Rico – våra resplaner so far

Årets vintersemester-val landade till sist på Puerto Rico. Det började med att vi lockades av landet och landets placering på kartan och Norwegians direktflyg med pris som funkar för en barnfamilj på fyra personer. Jag har läst artiklar som beskriver öde paradisstränder dit folkmassorna inte flockas, gamla San Juan med sina pastellfärgade kolonialbyggnader, hästar som går fritt på gatorna på ön Vieques, djungeln i nationalparken El Yunque, surfställen i Rincon, självlysande vikar, skönt stadshäng och mycket mycket mer.

Samtidigt får jag en kontrasterande bild av Puerto Rico när jag läser om och ser bilder från landet. Både före och efter vi bokade våra flygbiljetter till Puerto Rico har vi pendlat mellan att känna att det är det perfekta resmålet till att inte känna oss så där supersugna. Även politiskt finns motsatser; då Puerto Rico är en del av USA samtidigt som dess medborgare inte får rösta i presidentvalet. Och ena stunden vittnar reseberättelser och bilder om paradisstränder och mysiga stadskvarter för att i nästa stund visa tråkiga bilder av vägar och höga hus invid stränder. Men det är nog så att en kan och får lov att hitta det som passar ens egen smak. Att försöka välja rätt för att få den resa man vill ha och till den budget som passar en då många varnar om att det är ett dyrt resmål. Tips som att kanske besöka den södra delen av nationalparken El Yunque framför den mer turistiga delen som beskrivs som amerikaniserad med asfaltsvägar. Och att hyra hus eller lägenhet via Homeaway och Airbnb istället för att bo på hotell. Via en artikel på Vagabond.se har jag hittat många bra tips. Länk till den artikeln och fler har jag samlat längst ner i inlägget.

Så vår resrutt börjar ta form. Det känns som att en bör ha boendebokningar i ordning när man som vi reser i högsäsong under julen med barn. Hade vi rest utan barn hade nog upplägget varit mer hattande med ca två nätter per ställe. När vi reser med barnen tycker vi om att landa lite mer på varje ställe, så jag tror vi under våra två veckor kommer fokusera på tre områden och kombinera det med dagsutflykter.

Första dagarna tänker jag mig att vi bor i San Juan; i gamla San Juan eller Ocean Park som ska ligga ca 10 min bort med bil. Även Luquillo har vi tittat på då det är en bra utgångspunkt för färjorna vidare till öarna Vieques och Culebra och nationalparken El Yunque. Luquillo beskrivs som älskad av lokalbefolkningen och där ska finnas många enkla matkiosker med fantastisk mat som är värda ett besök i sig.

Då jag inte har några bilder härifrån ännu har Daniel som driver dryden.se varit schysst och lånat ut en bild från San Juan. När jag tittar på nedan bild känner jag att jag längtar till att få stå här snart och blicka ut över Atlanten.

atlantic-oceanFoto: dryden.se

Ungefär såhär har vi tänkt dela upp resan…

San Juan

Jag har mer fått en uppfattning av gamla eller historiska San Juan än staden som helhet. Kanske för att det är här kryssningsfartygen lägger till och bidrar till att det finns fler reseberättelser härifrån. Här spenderar jag gärna några dagar och äter gott, insuper pulsen, besöker stränder och den spanska 1500-tals fästningen Castillo San Felipe del Morro. Ja, här ska läsas på mer. Några dagar här blir det definitivt. Av Maria som  driver Resefamilj i Nya Zeeland har jag fått låna nedan bild från gamla San Juan. Staden ser verkligen mysig ut.

gamla-san-juan-resefamiljFoto: resefamilj.blogspot.se

Vieques eller Culebra?

Jag tror vi kommer behöva välja att besöka en av dessa öar. Men hur välja? Båda lockar med att vara oexploaterade med vackra folktomma stränder och ett lugn. Julia som driver Julia – alltid mitt i prick beskriver Vieques som en otroligt vacker ö med paradisstränder, vildhästar och underbar natur. Av henne har jag fått låna nedan bild från Vieques. Ser härligt ut!

vieques-puerto-rico-julia-alltid-mitt-i-prickFoto: prick.blogg.se

Nästan overklig och tråkig läsning om att öarna har varit övningsområden för den amerikanska militären. På Vagabond.se går att läsa om en snorkeltur på Vieques där skribenten möttes av en skylt som varnar om att det bortanför stränderna kan finnas odetonerade bomber. Jag läser också att det här har testats radioaktivt utarmat uran. Hemskt! Dessa 70% av Vieques yta som tidigare upptogs av militära aktiviteter är nu idag en US Fish and Wildlife Refugee. Dessa delar kommer därmed förbli oexploaterade.

Överallt läser jag om att en bara måste åka på en bio bay utflykt. En får då paddla kajak i mörkret i bukter där vattnet blir självlysande av ljus skapat av djur, alger och bakterier som lever i vattnet. Får se om det går att göra en egen utflykt dit om det inte lämpar sig att åka med barnen.

Men sällan har jag läst sådana mardrömsberättelser om hur det är att köpa biljett och komma med de färjor som åker till öarna. Det är väldigt billigt (4-4.5 dollar per person tur och retur) men de som har gjort resan rekommenderar starkt flyget som kostar dryga 100 dollar (tror tur och retur per person??) och det p.g.a. extremt långa köer som börjar mitt i natten och brist på information om vilken kö en ens ska stå i. Dock verkar det gå tre färjor om dagen och alla skriver om morgonfärjorna. Min fundering är att de är knökfulla p.g.a. att många vill åka över dagen. Så jag ska fortsätta min jakt på information och hoppas på att det är lättare köer till eftermiddagsfärjorna på vardagarna. Underbart skriven beskrivning om hur det fungerar med färjorna finns i länksamlingen längst ner.

Rincon

Hit kommer vi definitivt att åka. För vi måste måste surfa igen! Hoppas hoppas att vågorna (som sägs vara höga på vintern) ger chans åt två ivriga nybörjare här. Jag har tidigare skrivit här om när jag och min man testade att surfa för första gången i Costa Rica och vilken lyckoupplevelse det var. Vi har kollat upp att det även ska finna lugnare stränder i Rincon som passar för barn och så verkar det vara ett riktigt skönt område. Ett sånt här boende vill jag hitta i Rincon. Bara att kliva rakt ut på stranden. Även nedan bild har jag fått låna av Julia.

rincon-puerto-rica-julia-alltid-mitt-i-prickFoto: prick.blogg.se

Flyga långt dagtid med små barn

Sen är det den långa flygresan dagtid med barnen som jag funderar över. Jag peppar mig med alla bra tips som jag har fått. Att packa med presenter, böcker, pysselböcker, ipads, snacks och att undvika övertrötthet. Planen är att förkovra mig i fler tips från en riktig expert i ämnet; Lina på Liniz travel & lifestyle som har en hel kategori om att flyga med barn på sin blogg. Jag tror att det kommer funka finfint med 5-åringen, men minstingen som precis kommer ha fyllt 2 år när vi åker är en glad vilde och det är främst hennes upptåg jag oroar mig för. Förhoppningsvis charmar hon alla runtikring 🙂

 

Och här är länkar till andra bloggare som har skrivit om Puerto Rico

Daniel som driver dryden.se har skrivit om att ”Att landstiga i Viejo San Juan”.

Maria som driver Resefamilj i Nya Zeeland visar härliga bilder i inlägg med ”Mixade bilder från San Juan i Puerto Rico”.

Julia som driver Julia – alltid mitt i prick har rest runt i Puerto Rico med ungefär den resrutt som vi tänker oss och i inlägget ”Puerto Rico – Rincon” ger hon en känsla av Rincon.

 

Och några bra länkar jag hittat till när jag försökt skapa mig en bild av landet

Best Beaches in Puerto Rico – The Top 10

Vagabond – Puerto Rico: Karibisk stolthet i landet mittemellan

Vagabond: Miniguide: Puerto Rico

DN: Strandhäng och stadsliv i skön mix

Intressant info om färjorna till Vieques och Culebra

Om ni har tips, blir jag superglad om ni vill dela med er av dem och kommentera nedan. Och alla andra kommentarer blir jag såklart superglad över också. 🙂

Tillagt senare: Vill du läsa mer om hur resan blev finns en lista över alla inlägg om Puerto Rico i den högra kolumnen. Eller klicka in här där inläggen finns samlade.

 

18 thoughts on “Puerto Rico – våra resplaner so far

 1. Tack för länken och kul att bilden landade här! 🙂 Vi var ju bara några timmar i stan men den gamla delen av mysig att gå runt i! Och helt enastående vackert att blicka ut över Atlanten! 🙂

 2. Detta låter som ett mycket spännande och vackert resmål! Men jag förstår att det är mycket att sätta sig in i och många val att göra.

  Så bra idé att låna inspirerande bilder från andra resebloggare. Du har verkligen samlat mycket intressant information. Jag ser fram emot fortsättningen!

  Slutligen måste jag säga att det var väldigt trevligt att träffa dig i dag!

  1. Ja researchen inför denna resa tar sin lilla tid, men att läsa på om nya resmål är bland det bästa jag vet. 🙂

   Kul att du tycker jag lyckats samla intressant information. Jag hoppas verkligen kunna bidra med många fler tips efter resan.

   Och jag var så glad efter träffen igår. Jag tyckte också att det var väldigt trevligt att träffa dig. Hoppas vi ses igen!

 3. Låter spännande med Puerto Rico. Tänkte boka en resa dit förra året men tyckte det var så svårt att hitta någon information om destinationen vilket gjorde att vi valde en annan resa. Ska bli kul att läsa din reseberättelse sen!

  1. Hej! Ditt resonemang om resmålet har jag hört från fler och jag tycker framförallt att det är svårt att hitta reseberättelser med bra tips skrivna ur ett ”resa med barn” perspektiv. Hoppas att jag kommer kunna ge en annan bild.

 4. Spännande med Puerto Rico, jag har lite haft samma bild som dig – perfekt men ändå inte. INtressant med alla länkar, ska kanske läsa lite i jakt på nästa resas destination.

  1. Kul att du gillar länkarna. Det är mycket det som är tanken med skrivandet, att tipsa vidare och tipsa om nytt.

 5. Hej! kul att hamna in här på din blogg och detta inlägg! Jag surfade runt om Puerto Rico, då jag precis som du, upptäckte hur billiga flygbiljetter Norwegian har dit. Jag har ledigt från mitten av december och nångång till mitten av januari, och funderar på att åka då med en kompis. Det som slog mig, efter att ha googlat en stund, är att jag hittar inte så mycket information om vad man kan göra, vart man kan bo (billigt) info om hur man tar sig runt smidigt (utan bil) osv. Jag har också backpackat Costa Rica (såg att du varit där också och surfat precis som jag… 🙂 och även backpackat på Sri Lanka, och båda dessa ställen var det egentligen bara att flyga till, söka boenden på plats, och fråga sig runt, ta bussar osv för att ta sig fram. Det var enkelt, helt enkelt. Men när jag läser om PR så känns det krångligt, då folk rekommenderar att man hyr bil för att ta sig fram, och att det inte finns några billiga boenden. Hur långt har du kommit på din research? hur tänker du och din familj bo? Hotell? Hostel? Berätta gärna om du hittat billiga men ändå bra boenden och annat skoj att göra där. 🙂 Tack för bra blogg! 🙂
  H Jeanette från Åland

  1. Hej Jeanette!

   Jättekul att du hamnade här och kommenterar. Jag blir så glad.

   Jag håller med om att det är svårt att hitta info. Mest info om aktiviteter har jag hittat i professionellt skrivna artiklar. Har inte hittat så många reseberättelser på bloggar, utöver de jag har länkat till i inlägget.

   Jag har också rest mycket på det sättet att jag har bokat boende allteftersom, men inför Puerto Rico resan har jag en känsla av att jag vill ha det mesta klart. Än så länge har vi bokat airbnb i Ocean Park (i San Juan) och på Culebra. För att få info om min teori om färjan stämmer, frågade vi några uthyrare på airbnb och fått svar som gör att vi nu bestämt oss för att chansa på färjan. Vi valde efter mycket velande Culebra framför Vesques. Det låter trevligt att det verkar funka att bara ta sig fram med golfbil där, så att vi slipper hyra bil. Men i övrigt vad gäller hyrbil har vi inte listat ut alla detaljer än. När vi tar oss till Rincon kommer vi definitivt hyra bil. Och vad gäller aktiviteter tänker vi nog kolla upp surf väl på plats och för El Yunque verkar tipset vara att besöka den södra delen.

   Jag tar gärna emot dina tips om du hittar nåt bra också 🙂 Och så ska jag ta och titta in på din blogg!

   1. Hej,

    Så roligt att läsa detta! Jag och min familj har precis bokat flyg till PR över nyår och har börjat leta information. Färja/flyg är något jag funderat på (vi planerar att åka till Vieques) och undrar vad som fick dig att bestämma dig för färjan samt om du har några tips tex när på dagen man ska komma, hur man smidigast tar sig till Fajaro från San Juan samt hur man enklast får tag i båtbiljetter. Tacksam för tips!

    Johanna

    1. Hej Johanna!

     Vad kul att du gillar inlägget. 🙂
     Att vi bestämt oss för färjan är för att jag känner att det blir lite av en häftig summa tur och retur med flyg, för en familj på 4 personer. Och planen är att åka med färjan på eftermiddagen när det inte är lika högt tryck, vilket vi har fått bekräftat via några som vi har haft kontakt med via airbnb. Hur långt i förväg vi tänker vara vid färjan har vi inte bestämt än, det är en av de sakerna vi har kvar att lista ut. Tänker att det kanske är lättast att höra sig för väl på plats. Båtbiljetter vad jag förstår går inte att köpa via officiella kanaler annat än i den fysiska kassan, men det verkar som att det erbjuds tjänster att köpa online via lite olika webplatser, men har ingen aning om huruvida det funkar eller görs på ett ok sätt. Finns några trådar på forum om det. Och smidigaste sättet att ta sig från San Juan till Fajardo har jag tyvärr inte koll på än. Om en hyr bil måste den parkeras i Fajardo, då det inte är tillåtet att ta med sig hyrbilar på färjan. Kanske taxi är bäst? Lycka till med reseplanerandet och skriv gärna en rad om ni hittar nån bra info.

 6. Förra vintern valde vi mellan just Puerto rico och enannan resa, försökte läsa på vilket jag älskar, men tyckte att det var svårt att få grepp om PR, så det blev det andra valet. Ska bli så kul att följa er😀. Önskar er en fin resa☀️

  1. Tack! Ni är inte ensamma! Vi kände precis likadant och älskar också research inför resa. Men inte ens hälften in på resan tänker vi redan på att vi vill åka tillbaka! Jag rekommenderar det verkligen.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.